Om priser i djursjukvården
De privata djursjukvårdsföretagen anklagas ibland för att ha för höga priser, men det förklaras sällan vad det är som påverkar priset på djursjukvård, och priserna kan skilja sig åt mellan exempelvis en klinik med begränsade öppettider och ett större dygnetruntöppet djursjukhus.
Vad påverkar prissättningen?
Kort kan man säga att det är tre aktörer som påverkar djursjukvårdens kostnader och därmed prisutvecklingen:
- djurägaren
- djursjukvårdsföretagen (kliniker och djursjukhus)
- försäkringsbolagen.
Djursjukvårdsföretagen kan inte gå ihop och bestämma riktpriser och bestämma priser för standardbehandlingar, eftersom det skulle bryta mot konkurrenslagstiftningen och innebära kartellverksamhet. Varje enskild djursjukvårdsinrättning måste sätta priser som får deras egen verksamhet att gå ihop.
Viktiga faktorer
Några utgångspunkter som man behöver förstå och ha med sig när man diskuterar priserna för djursjukvård är de här:
- Djursjukvården är inte skattesubventionerad, till skillnad från humanvården.
- Djursjukvårdsföretagen drivs på en öppen marknad, som andra privata företag.
- Att ha husdjur är ett särintresse, och det är djurägaren själv som står för de eventuella kostnader djuret medför. Som djurägare kan man minska risken för stora oväntade utgifter bland annat genom att skaffa en djurförsäkring.
- Djursjukvårdens medicinska framsteg och en förändrad syn hos djurägare på djur och djursjukvård är två faktorer som driver kostnader. Djurägarnas efterfrågan på högkvalitativ djursjukvård ökar, samtidigt som nya, effektiva behandlingar bidrar till att våra djur lever längre. Ökad ålder ger normalt ett större vårdbehov, precis som för människor.
- För att möta efterfrågan på avancerad djursjukvård gör kliniker och djursjukhus stora investeringar i både lokaler, redskap och utrustning, och också i kontinuerlig fortbildning av sin personal. Detta kostar.
- En mindre klinik som har öppet dagtid under vardagar kommer att ha lägre kostnader än ett djursjukhus som är öppet dygnet runt alla dagar om året. Även utbudet av tjänster påverkar priset för kunden. Hos en klinik med ett begränsat utbud av tjänster blir priset förmodligen lägre än hos en klinik som erbjuder avancerad kirurgi för till exempel häst.
- Olika behandlingsmetoder för samma diagnos kan också påverka priset. Skillnaden i pris kan bero på alltifrån investerad utbildning till material- och utrustningskostnad. Ett exempel på det är kastration av tikar, där det är dyrare att välja en titthålsmetod än öppen kirurgi.
- Kompetensbristen bidrar på sikt också till kostnadsökningar. Det råder stor brist på djurhälsopersonal, varför arbetsgivare tvingas höja löner för att behålla, eller för att kunna rekrytera, personal. Som arbetstagare kan man enkelt byta arbetsgivare för att höja sin lön.
- Försäkringsbolagens ökade kostnader för djursjukvård har i huvudsak sin grund i att djursjukvården blir alltmer avancerad med nya, moderna behandlingsmetoder och att djurägare går till veterinären oftare än tidigare.

Som medlem får du ta del av medlemsexklusivt innehåll
- Vi ger dig ett effektivt stöd som chef. Tillsammans bygger vi din kunskap.
- Ta del av branschanpassade kollektivavtal som underlättar vardagen.
Problem med inloggningen? Mejla oss på medlemsregistret@grona.org.
Problem med inloggningen? Mejla oss på medlemsregistret@grona.org.
Problem med inloggningen? Mejla oss på medlemsregistret@grona.org.
Ett webbkonto har nu skapats och ett aktiveringsmail har skickats till angivien e-postadress.
Klicka på länken för att aktivera ditt konto.
Problem med inloggningen? Mejla oss på medlemsregistret@grona.org.
Problem med inloggningen? Mejla oss på medlemsregistret@grona.org.
Problem med inloggningen? Mejla oss på medlemsregistret@grona.org.