NYHET - KOMPETENSFÖRSÖRJNING

Veterinär och trädgårdsmästare drömyrken för 7–14-åringar

Generation Alpha, barn födda från 2010 och framåt, drömmer om gröna jobb. Det visar undersökningen Lilla ungdomsbarometern, som bygger på en studie med över 1 500 barn och unga i Sverige.

29 augusti 2024
Genrebild på veterinär och trädgårdsmästare.
Foto: Fredrik Persson/Shutterstock

Med nästan en och en halv miljon individer representerar generation Alpha 14 procent av Sveriges befolkning och är därmed den största generationen i landet. I undersökningen framkommer en generation med intresse för konsumtion, som har en ljus framtidstro och där många drömmer om att bli veterinär eller trädgårdsmästare.

– Framför allt veterinär hamnar högt, det är ett ganska traditionellt drömyrke som alltid återkommer. Intresset för djur är stort i de här åldrarna. Kanske kan man fundera på om det också finns en liten pandemieffekt, att många skaffade husdjur under pandemin och att det ökat på intresset, säger Jessica Åkerström, som är analyschef på Ungdomsbarometern.

Jessica Åkerström, analyschef på Ungdomsbarometern. Foto: Ungdomsbarometern

Att trädgårdsmästare dyker upp på listan är kanske lite mer nytt. Hur det kommer sig behöver man borra djupare i, menar Jessica Åkerström, men hon ser några tänkbara orsaker:

– Det kan hänga ihop dels med en tydlig kreativ ådra bland de unga, dels med att de snappat upp trender som handlar om att ta hand om hem och trädgård. Man kan också fundera på om det finns en koppling till preppertrenden och att odla sin egen mat. Självständighet framkommer som ett viktigt värde även på andra fronter.

Undersökningen är ett sätt att få syn på var beteendemönster och attityder etableras, menar Jessica Åkerström. För den här generationen är det genom spel och sociala medier som de utvecklar sin identitet, bygger relationer, hittar nyheter och underhållning och lär sig nya saker.

– Fram till tio års ålder ser intressen och attityder ganska lika ut när man jämför tjejer och killar, även om det generellt är fler tjejer än killar som uttrycker intresse för att ta hand om djur, avslutar Jessica Åkerström.