Uppdraget att förbättra arbetsmiljön inom lantbruk och trädgård igång
Under hösten drar arbetet igång med att realisera Jordbruksverkets strategi för bättre arbetsmiljö inom lantbruks- och trädgårdsnäringen. Gröna arbetsgivare vann Jordbruksverkets stora upphandling och ansvarar därmed för uppdraget. En verksamhetsgrupp är nu utsedd och i full gång.
– Vi har fått förtroendet att realisera Jordbruksverkets strategi för att minska antalet olyckor och arbetssjukdomar och förbättra den psykiska hälsan inom lantbruks- och trädgårdsnäringen. Gröna arbetsgivares mångåriga erfarenhet och prioritering av dessa frågor samt vår roll inom näringen gör att det här uppdraget passar väldigt väl in hos oss, säger Camilla Backlund, som har det övergripande ansvaret för uppdraget från Gröna arbetsgivares sida.
En verksamhetsgrupp som ska leda arbetet är igång och kommer under hösten att arbeta fram en strategi och ett varumärke för implementeringen av arbetsmiljöstrategin. Uppdraget ska pågå till december 2028 och finansieras med medel från EU.
– Det är ett stort uppdrag och en av utmaningarna blir att samla näringarna och hitta det som gör att målgruppen vill vara med. Jag kommer att leda arbetet, se till att det går framåt och att vi når våra mål. Vi smygstartade redan lite före semestrarna och nu är vi igång och träffar samarbetsparter, säger verksamhetsledare Sara Westholm.
Elin Lundgren är kommunikatör för arbetet och den som ska se till att det når ut både till verksamma lantbruk och inom trädgård i hela Sverige och till rådgivare och organisationer som möter målgruppen i sin vardag.
– Hela uppdraget faller om inte kommunikationen fungerar. Att jobba med varumärket och få alla att känna sig delaktiga blir viktigt. Det är svåra frågor och tuffa ämnen att prata om, och det kommer att bli viktigt att lyfta både goda arbetsmiljöexempel och exempel på när det hänt saker på arbetsplatsen som man inte vill ska hända igen, säger hon.
För att nå fram och få till förändringar handlar det mycket om att se, förstå och fånga upp näringarnas verkliga behov, att skapa samsyn och se till att alla har fokus på att skapa värde, menar arbetets förändringsledare Åsa-Lina Nordlund.
Målet är att skapa nytta för alla lantbruks- och trädgårdsföretag.
– Målet är att skapa nytta för alla lantbruks- och trädgårdsföretag och få ännu mer hållbara verksamheter som därmed kan bli mer konkurrenskraftiga på sikt, säger Åsa-Lina.
Bland de första aktiviteterna är tre workshops under Elmiamässan nu i höst: en om varumärke och kommunikationsstrategi, en om utvärderingen av uppdraget och en om ett koncept för erfarenhetsträffar.
– Det känns verkligen som ett meningsfullt uppdrag, att det handlar om arbetsmiljö generellt men också att det är fokus på psykisk hälsa. Lantbruk och trädgård är så viktigt för Sverige, vi behöver levande och hållbara näringar, särskilt i dessa tider, avslutar Sara Westholm.
Verksamhetsgruppen består av Carmel Mellquist, administration, och Mikael Blom, ekonom (båda Gröna arbetsgivare), Elin Lundgren, kommunikatör (Hushållningssällskapet), Sara Westholm, verksamhetsledare, och Åsa-Lina Nordlund, förändringsledare (båda även verksamma i Säker Arbetsmiljö Sverige).