NYHET - ARBETSMILJÖ

Uppdaterade kunskapskrav för värmepannor

Arbetsmiljöverket har nu fattat beslut kring vilka kunskaper en operatör av värmepannor ska kunna påvisa. Reglerna börjar gälla den 1 januari 2026.

2 januari 2025
Arbetsmiljöverkets logotyp
Foto: Arbetsmiljöverket

De tidigare beslutade kraven på certifiering av kunskaper och årlig inrapportering till certifieringsorgan är borttagna. De nu beslutade reglerna ställer i stället krav på att den operatör som övervakar en panna i klass A eller B* ska ha kunskaper för arbetsuppgiften. Kunskaperna ska vara dokumenterade.

Detta är mer i linje med tidigare gällande krav, med tillägget att Arbetsmiljöverket nu även preciserar vad de anser är relevanta kunskaper, vilka återfinns i en bilaga till paragrafen. De öppnar även upp för att pannoperatören kan ha skaffat sig dessa kunskaper på flera olika sätt.

Reglerna börjar gälla den 1 januari 2026. Arbetsmiljöverkets vägledande material kommer att uppdateras utifrån detta beslut.

Preciserade krav på pannoperatörer

Enligt bilagan ska pannoperatörer ha kunskaper om

  1. energi, fasomvandling och förhållandet mellan tryck och temperatur
  2. de risker som finns vid start och stopp av en panna
  3. en pannas övervaknings- och säkerhetsutrustningsfunktion
  4. hur pannoperatören ska agera vid larm, så att denne kan bedöma vilka åtgärder som enligt tillverkarens bruksanvisning bör eller ska vidtas vid säkerhetsrelaterade larm
  5. de nödsituationer som kan uppkomma vid användning av pannor och hur en pannoperatör ska agera vid dessa nödsituationer.

Arbetsgivaren ska dessutom se till att pannoperatörerna får de kompletterande kunskaper och färdigheter som driften av den specifika pannan kräver.

Kunskaperna kan vara dokumenterade på flera sätt, till exempel genom

  1. kursintyg för relevanta kurser, eller
  2. intyg från arbetsgivaren som visar antingen att pannoperatören har erfarenhet av drift och övervakning av den specifika pannan, samt längden av denna erfarenhet, eller
  3. intyg från arbetsgivaren som visar att pannoperatören har fått praktisk och teoretisk utbildning på den specifika pannan som övervakas, samt hur denna kunskap förvärvats.

* Pannor klass A har en temperatur över 110 °C och märkeffekt över 5 kW.
  Pannor klass B har en temperatur över 65 °C, men högst 110 °C, och märkeffekt  
  över 100 kW.