REPORTAGE - SKOGSBRUK & GRÖNA NÄRINGAR

Så bedriver SCA ett ansvarsfullt skogsbruk

Avverka eller inte? Meningarna går isär om hur stor del av skogen som ska avverkas eller stå kvar. Mitt i debatten står SCA. ”Vi bedriver ett ansvarsfullt skogsbruk som spelar en allt viktigare roll i klimatomställningen”, säger Ola Kårén, skogsskötselchef på SCA.

2 oktober 2024
Bild på Ola Kårén, skogsskötselchef på SCA, i skogsmiljö.
Ola Kårén, skogsskötselchef på SCA. Foto: Olle Melkerhed

På senare tid har omvärldens tryck ökat på Sverige att ta större hänsyn till levande ekosystem och biologisk mångfald när skog ska avverkas. Här har SCA ett stort ansvar. Företaget är Europas största privata skogsägare med ansvar för 2,7 miljoner hektar miljöcertifierad skog i norra Sverige.

Ola Kårén, skogsskötselchef hos SCA, tycker att debatten blivit onödigt polariserad och framhåller att skogar som brukas motverkar en negativ klimatpåverkan.

Bild på Ola Kårén, skogsskötselchef på SCA, i skogsmiljö.
Ola Kårén är utbildad jägmästare vid SLU och doktor i skoglig mikrobiologi. Foto: Olle Melkerhed

– Vi bedriver ett ansvarsfullt skogsbruk och är stolta över de resultat vi uppnår. Genom ett aktivt skogsbruk bidrar vi med ett stort flöde av skogsråvaror som kan ersätta fossila bränslen.

Han betonar att det är tack vare skogsbruket som det blir möjligt att bygga i trä istället för i betong, cement eller metall – och att det är skogsindustrins råvara som gör att behovet av oljebaserade plastförpackningar minskar:

– Att ersätta råvara är en effektiv klimatåtgärd och bidrar med ungefär hälften av de 13 miljoner ton positiv klimatnytta vi gör varje år.

På senare tid har SCA vid flera tillfällen fått avbryta sina planer på avverkning på grund av protester från aktivister och förändrad rättstillämpning.

Ett exempel är fridlysning av orkidéer. Ola Kårén säger att SCA under lång tid inte hade några problem med det, men att den vanligt förekommande orkidén knärot på senare tid blivit ett verktyg för att stoppa avverkning. Inrapporteringen har ökat lavinartat.

– Eftersom knäroten är både fridlyst och rödlistad behöver vi förhålla oss till det. Det skapar väldigt mycket byråkrati och urholkar vår möjlighet att bruka skogen på bästa sätt och att fokusera mer på att utveckla livsmiljöer för ovanliga arter.

Genom ett aktivt skogsbruk bidrar vi med ett stort flöde av skogsråvaror som kan ersätta fossila bränslen.

Världens första fullstora el-timmerbil

Det har skett en stor förändring av skogsbruket under de senaste 15–20 åren. Bland annat har storleken på hyggen minskat och ett systematiskt hänsynsarbete har etablerats för att stärka viktiga indikatorer, till exempel mängden lövträd, död ved och äldre grova träd. Det har bidragit till att de ekologiska värdena i skogarna som SCA brukar har förbättrats.

Ola Kårén lyfter också fram den nationella scanning som Lantmäteriet genomfört sedan 2009 och som hjälper SCA och andra skogsägare att öka sin kunskap om skogsbeståndens kvalitet.

– Den data vi får utgör en viktig grund till vilken hänsyn vi behöver ta, särskilt i känsliga områden. Vi utvecklar nu planeringsstöd i egen regi där vi använder ännu mer högupplösta data från skogen.

En annan faktor som stärkt SCA:s möjligheter att planera och följa upp arbetet i skogarna är utvecklingen på fordonssidan. Sedan cirka två år tillbaka har SCA världens första fullstora elektrifierade timmerbil i drift. Företaget har också tillsammans med andra skogsbolag utvecklat en skogsmaskin (Centipede), vars syfte är att kombinera bättre skonsamhet, ökad produktivitet och förbättrad förarmiljö.

Nya EU-regler och egen utbildning

Flera nya regelverk inom skogsområdet är på gång inom EU och Ola Kårén hoppas på en klok anpassning till svenska förhållanden:

– EU:s linje där man föreställer sig att skogen ska bli stående som en kolsänka är direkt dålig för klimatet. Det skulle innebära att den svenska skogens klimatnytta över tid skulle minska.

Han ser också en risk för att svensk skog blir ett administrativt ”kolförråd” och en förevändning för att dämpa trycket på omställning i andra länder och sektorer. En utveckling ingen vore betjänt av, enligt Ola Kårén.

Han efterlyser ett ökat engagemang från svenska politiker och myndigheter och framhåller att den samlade skogsnäringen bidrar med 100 miljoner ton klimatnytta, vilket är dubbelt så mycket som landets territoriella utsläpp.

I likhet med många andra skogsbolag har SCA märkt att det blivit allt svårare att rekrytera säsongsarbetare inom plantering och röjning. Personalomsättningen är stor. För att förbättra förutsättningarna lägger SCA kraft på att bygga långsiktiga relationer med entreprenörerna som anställer säsongspersonal.

En annan yrkeskategori det råder brist på är maskinförare. SCA startade därför sin egen utbildning och har nyligen börjat utbilda tolv personer under 22 veckor.

– Utbildningen kommer att fortsätta. Vi är överväldigade av intresset, vi hade 20 sökanden på varje plats, säger Ola Kårén.

SCA Skog

Ett av fem affärsområden inom SCA. SCA Skog förvaltar SCA:s innehav på 2,7 miljoner hektar mark i norra Sverige och i Estland, Lettland och Litauen. Ansvarar för skötseln av de egna skogarna, avverkning och inköp av virke.

Majoritetsägare: Industrivärden, Norges Bank och AMF Pension& Fonder.

Antal anställda: Cirka 450.

Bokfört värde på SCA:s skogstillgångar (2023): 107,5 miljarder kronor.