NYHET - SVENSK DJURSJUKVÅRD

Regeringen duckar kring djursjukvården

Regeringen har i dagarna presenterat en lagrådsremiss utifrån utredningen om bättre förutsättningar inom djurens hälso- och sjukvård (SOU 2022:58). Dessvärre missar regeringen målet genom att inte svara på hur verksamheterna inom djurens hälso- och sjukvård påverkats av behörighetsregleringen som infördes 2010, och inte heller analysera det framtida resursbehovet.

16 oktober 2024
Emma Terander, branschansvarig på Svensk Djursjukvård.
Emma Terander, branschansvarig på Svensk Djursjukvård. Foto: Juliana Fälldin och Fredrik Persson

Lagrådsremissen (utkast till lag) omfattar inte hela utredningen, utan fokuserar bland annat på förslag om verksamhetstillsyn, djurvårdarnas kompetens och hovslagare.

– Det är beklagligt att regeringen inte väljer att gå vidare med utredningens förslag om att låta djurvårdare på nivå 3 få validera sig till legitimerade djursjukskötare. Branschen riskerar att förlora ovärderlig kompetens, inte minst inom anestesi. Nu är det oerhört viktigt att få till en bra dialog med Jordbruksverket som ska ta fram föreskrifterna till de nya lagförslagen, säger Emma Terander, branschansvarig Svensk Djursjukvård.

Regeringens viktigaste förslag till ändringar i lagen om verksamhet inom djurens hälso- och sjukvård är i korthet att:

  • verksamhetstillsyn införs den 1 september 2025
  • djurvårdare ska kunna bli godkända och därigenom ingå i djurhälsopersonalen, från och med den 1 september 2030
  • journal ska kunna föras på engelska, under vissa förutsättningar.

Nästa steg är att lagrådsremissen behandlas av Lagrådet. Efter bearbetning av deras eventuella synpunkter tar regeringen fram en proposition, det vill säga ett färdigt förslag till lag, som sedan skickas till riksdagen för beslut. Enligt propositionslistan kommer detta att ske i november.