Avtalsrörelsen 2025 närmar sig, och synen på utgångsläget inför förhandlingarna går isär. Det blev tydligt när arbetsgivare och fack möttes i ett panelsamtal på Medlingsinstitutets höstkonferens. ”Vår avsikt är att ge förutsättningar för våra medlemmar att komma på fötter igen”, sa en av arbetsgivarrepresentanterna som deltog i panelen.
Pandemi och inflationschock har stresstestat den svenska lönebildningsmodellen under de senaste avtalsförhandlingarna, konstaterade Medlingsinstitutets generaldirektör Irene Wennemo inledningsvis.
Panelen var enig om att det är ett styrkebesked för modellen att följsamheten mot märket trots utmaningarna varit stark. Däremot gick meningarna isär kring förutsättningarna inför de kommande förhandlingarna. Inte oväntat såg fackens representanter utrymme för löneökningar:
– Svenska företag är i en bra position för att fortsätta vara konkurrenskraftiga. Det talar för att nivån på märket borde hamna i samma härad som sist eller lite högre, uttryckte Unionens ordförande Peter Hellberg och fick medhåll av Erica Sjölander från Facken inom industrin, som menade att svensk industri utvecklas starkare än i konkurrentländerna.
Men den verkligheten gäller långt ifrån alla branscher, framhöll arbetsgivarsidan.
– I de branscher jag företräder har produktionsvolymerna minskat och de senaste två åren har jag och mina kollegor stöttat företag som varit tvungna att säga upp 15 procent av sina anställda. Det är vår verklighet och vårt ingångsvärde i avtalsförhandlingarna. Vår avsikt är att ge förutsättningar för våra medlemmar att komma på fötter igen, förklarade Anna Freij, förhandlingschef på Grafiska Företagen och Trä- och Möbelföretagen (TMF).
Även Teknikföretagens chefsekonom Erik Spector hade en mer dämpad bild av förutsättningarna:
– Det är möjligen sant att svensk ekonomi går hyfsat med tanke på omständigheterna, men arbetslösheten är mycket hög. Det som räddar oss är den svaga växelkursen, vilket är riskabelt för svensk ekonomi att förlita sig på. Därmed är det ett svårt utgångsläge.
LO enade om låglönesatsning
Tidigare under dagen meddelande LO under en presskonferens att deras förbund enats om krav på en särskild låglönesatsning och en satsning på deltidsanställda i den kommande avtalsrörelsen.
I panelen på Medlingsinstitutets konferens bekräftade LO:s avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä att frågan om arbetstidsförkortning är en förhandlingsfråga och att LO-förbunden ska ta fram konkreta förslag, men att det inte blir ett avtalskrav.
Anna Freij på arbetsgivarsidan var tydlig i frågan:
– Arbetstidsförkortning är fel väg att gå. Hur ska vi hämta hem förlorade timmar, givet den kompetensbrist som redan råder i industrin? undrade hon.
Under konferensen talade också vice riksbankschef Per Jansson, som konstaterade att inflationen har stabiliserats kring målet, men att osäkerhet kring konjunkturåterhämtningen och det geopolitiska läget i omvärlden spökar. En ansvarsfull lönebildning är central, framhöll han.
Hanna Ågren, enhetschef på Konjunkturinstitutet, framhöll en splittrad bild av företagens lönsamhet och förutspådde en gradvis återhämtning i konjunkturen under 2025 och 2026.
Petter Hällberg, makroekonom på Medlingsinstitutet, konstaterade att reallönerna har ökat kraftigt under avtalsperioden, men att räntorna fortsatt dämpar köpkraften.
Professor Ola Bergström pratade om nödvändiga investeringar för svensk industri och för Sveriges framtid utifrån rapporten från Industrins ekonomiska råd som vi skrivit om tidigare.