Ökat intresse för arbetsmiljö inom golfen
Golfbranschen har satt arbetsmiljön under luppen. Intresset bland klubbledningarna att lära sig mer är stort. På Albatross GK i Göteborg hölls nyligen en fullsatt heldagsutbildning i arbetsmiljö under rubriken ”Attraktiv golfklubb genom god arbetsmiljö”.
Gröna arbetsgivare och Svenska Golfförbundet har krokat arm för att höja kunskapen kring arbetsmiljöfrågor och systematiskt arbetsmiljöarbete på de svenska golfklubbarna. Sedan hösten 2017 har drygt 500 deltagare från 245 klubbar deltagit i en heldags arbetsmiljöutbildning på olika orter runt hela Sverige, från Kristianstad i söder till Umeå i norr.
Gröna arbetsgivares arbetsmiljöexpert Camilla Backlund står för kunskapen kring lagar, regler och förordningar och håller i större delen av innehållet i utbildningen. Lena Lindström, rådgivare verksamhet och styrning på Svenska Golfförbundet, informerar om de olika verktyg som tagits fram för att underlätta för golfklubbarna att rent praktiskt jobba med arbetsmiljöfrågor på hemmaplan.
Golfklubbarna är en komplex verksamhet, med både ideellt engagerade och anställd personal, med restaurang, shop, tunga maskiner, fastighetsförvaltning och banskötsel. I vissa fall är klubbarna helt ideella, och där blir styrelsen med ordförande i spetsen ytterst ansvarig för arbetsmiljön. Men många klubbar har också ett driftbolag, som anställer en stor del av banpersonalen. Har klubben då en anställd vd hamnar ansvaret ytterst på den funktionen.
Alla golfklubbar jobbar dagligen med säkerhet på banan och för sin personal, men det är däremot inte säkert att arbetet finns dokumenterat på papper, att det finns riskanalyser och åtgärdsplaner samt årliga uppföljningar. Efter genomgången heldagsutbildning tar därför många klubbledningar direkt tag i frågorna.
– Min bild är att golfbranschen generellt har en högre kompetens på området i dag än 2016 när vi startade dessa utbildningar, och att intresset för att delta och lära sig mer också har ökat med åren, säger Camilla Backlund på Gröna arbetsgivare.
Nästa utbildningstillfälle hålls i Gävle den 10 oktober 2024.