NYHET - EU

Nytt forskningsinstitut för arbetsgivare i EU

Den 1 oktober lanserades European Employers’ Institute (EEI), ett nytt europeiskt forskningsinstitut med arbetsgivarperspektiv. Syftet är att bidra med faktaunderlag och att stärka arbetsgivarrösten i EU.

7 oktober 2024
Foto: Dreamstime

EEI ska vara ett nav för branschövergripande forskning om ämnen av gemensamt intresse för arbetsgivare i EU. Institutet ska tillhandahålla data och insikter som kan utgöra underlag för politiska beslut.

Bakgrunden till initiativet är en allt mer komplex och oförutsägbar ekonomisk miljö och en åldrande befolkning, vilket innebär utmaningar för europeiska företags konkurrenskraft, skriver EEI. Detta ökar behovet av relevant forskningsunderlag som kompletterar eller motsäger perspektivet från fackens motsvarande institut (ETUI) – allt för att åstadkomma ett balanserat och evidensbaserat underlag för lagstiftningen inom EU.

– Med det nya institutet kan arbetsgivarsidan inom EU samla resurserna och bli en starkare enhetlig röst i olika frågor som är viktiga för våra näringar, inte minst inom exempelvis kompetensförsörjning, säger Lena-Liisa Tengblad, vd för Gröna arbetsgivare.

Ett annat aktuellt forskningsområde som institutet nämner är de potentiella riskerna, men också möjligheterna, med AI.

Initiativtagare till institutet är 13 arbetsgivarorganisationer från olika sektorer, både nationella och inom EU, däribland jordbruksarbetsgivarorganisationen Geopa som varit drivande i bildandet och som också stod som värd för lanseringsevenemanget.

Gröna arbetsgivares representant i Bryssel, Christian Ardhe, deltog vid lanseringen av det nya forskningsinstitutet.

– Flera arbetsgivarorganisationer har uttryckt sitt intresse för att gå med i EEI under de kommande månaderna. Det är betydelsefullt med ett gemensamt arbetsgivarperspektiv, och detta är ett bra sätt att säkerställa att europeiska arbetsgivares röster hörs i beslutsprocessen inom EU, säger han.

European Employers’ Institute (EEI)

Forskningsinstitutet lanserades den 1 oktober 2024 och har sitt säte i Bryssel.

Prioriterade forskningsområden är bland annat arbetsmarknads- och socialpolitik, arbetsmarknadsrelationer, kompetensförsörjning samt hälsa och säkerhet.

Institutet finansieras av medlemmarna och genom stöd från Europeiska kommissionen.