NYHET - KOMPETENSFÖRSÖRJNING

Ny jämställdhetsutbildning gör skogssektorn attraktiv för alla

Gröna arbetsgivare tillsammans med Skogsbrukets yrkesnämnd lanserar en unik skoglig jämställdhetsutbildning för att lyfta jämställdhetsfrågor och bredda bilden av skogsarbetare. Utbildningen riktar sig till naturbruksgymnasier med inriktning skogsbruk.

21 oktober 2024
Foto: Vakna

Många skogsbolag som idag arbetar med jämställdhet kan intyga de positiva effekter det har för verksamheten. När andelen kvinnor ökar tenderar de också att stanna kvar längre på arbetsplatsen, och trivseln ökar även bland männen. Forskning visar att jämställdhetsutbildning är en viktig faktor för attityd- och beteendeförändringar. Genom att föra en tydligare dialog och öka kunskapen och medvetenheten om normer och beteenden ökar inkluderingen och trivseln för alla.

- Vi ser vikten av att börja utbilda elever som både påverkar skolmiljön och snart ska komma ut i arbetslivet och bli framtida medarbetare i branschen, säger Kristine Wiklund, expert inom arbetsmarknad och kompetensförsörjning på Gröna arbetsgivare.

Om utbildningen

Gör jämställt – en schysst skola för alla är en digital jämställdhetsutbildning som erbjuder en enkel och lättsam ingång till viktiga jämställdhets- och inkluderingsfrågor. Utbildningen innehåller fyra animerade rum – Entrén, Mellanrummet, Klassrummet och Gröna rummet – där eleverna leds till insikter om hur normer påverkar deras liv, utbildning och arbetsliv. Varje rum avslutas med en diskussionsdel med reflektionsfrågor att diskutera i grupp.

Utbildningen har utvecklats av Vkna inkluderingsbyrå i samverkan med Gröna arbetsgivare, Västra Götalandsregionen, Sveaskog och Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, och med stöd från stiftelsen Centralfonden. Utgångspunkten för utbildningen är en digital jämställdhetsutbildning som togs fram på initiativ av Sveaskog och som tusentals anställda och entreprenörer inom skogsnäringen har gått.

- Vi bär alla på olika ryggsäckar med normer och jargong från vår uppväxt. Att reflektera över sig själv och sin omgivning är en förutsättning för att skapa schysstare studiemiljöer. Därför rekommenderar vi att man avsätter tid även för dessa delar i utbildningen, säger Johanna Engström, grundare och utbildare på Vkna inkluderingsbyrå.

Ett ledningsstöd för utbildningen har också tagits fram riktat mot lärare och rektorer.

Skogssektorn står bakom

I över tio år har skogssektorn bedrivit ett aktivt jämställdhetsarbete för att bli en inkluderande sektor fri från diskriminering. Skogssektorns jämställdhetsråd rekommenderar utbildningen och kommer att arbeta aktivt för att den genomförs vid alla naturbruksgymnasier i Sverige. Forskare vid SLU kommer att utvärdera utbildningen och hur effektiv den är i utvecklingssyfte.

För frågor, kontakta: Kristine Wiklund, expert inom arbetsmarknad och kompetensförsörjning hos Gröna arbetsgivare. Telefon: 08-7627238 E-post: kristine.wiklund@grona.org