NYHET - AVTAL 2025

Löneökningarna måste ta hänsyn till verkligenheten

I tider av ekonomisk osäkerhet är det viktigare än någonsin att vi närmar oss frågor om löneökningar och arbetstider med försiktighet och ansvar. Trots detta talar flera fackförbund om krav på både höga löneökningar och förkortad arbetstid, skriver Gröna arbetsgivare tillsammans med Grafiska Företagen i en debattartikel i tidningen Arbetet.

24 oktober 2024
Bild på Eva Glückman, vd Grafiska Företagen, och Lena-Liisa Tengblad, vd Gröna arbetsgivare.
Eva Glückman, vd Grafiska Företagen, och Lena-Liisa Tengblad, vd Gröna arbetsgivare. Foto: Juliana Fälldin

En sådan dubbelhöjning av kostnaderna skulle få långtgående negativa konsekvenser för både företag och anställda. När vi nu går in i en ny avtalsrörelse måste den istället präglas av förnuft och långsiktighet för att säkra vår framtida välfärd och stabilitet, skriver Lena-Liisa Tengblad, vd för Gröna arbetsgivare, och Eva Glückman, vd för Grafiska Företagen.

De gröna näringarna står inför stora utmaningar i att investera i ny teknik och nya metoder för att klara av den gröna omställningen samtidigt som produktionen av livsmedel och bioråvara måste öka.

Fackförbunden har en viktig roll i att företräda de anställdas intressen, men detta måste ske med hänsyn till den ekonomiska verkligheten. Att stärka företagens förmåga att konkurrera på en global marknad tryggar vår egen arbetsmarknad och skapar en hållbar ekonomisk utveckling.

Lena-Liisa Tengblad och Eva Glückman påpekar också det bekymmersamma i att LO-samordningen beslutat att lägga frågan om arbetstidsförkortning som en utredning som ska vara klar den 15 maj, efter att det lönenormerande märket är satt och alla kostnader ska vara inräknade, även för villkorsändringar om till exempel arbetstid.

”Det skulle vara en farlig väg om LO kommer med krav på att förhandla arbetstidsförkortning efter att avtal är slutna. Det skulle kunna innebära en dubbelhöjning som försvagar företagens konkurrenskraft och ökar arbetslösheten”, skriver de.

Läs debattartikeln