Konjunkturrapport anar bottenkänning – men återhämtningen dröjer
Industriarbetsgivarnas och Teknikföretagens gemensamma konjunkturrapport spår början på en vändning i konjunkturen under nästa år – men den är försiktig och återhämtningen i ekonomin kommer att gå långsamt. Samtidigt är osäkerhetsfaktorerna flera.
Inflationen är tillbaka på låga nivåer och förväntas stanna där under nästa år, samtidigt som räntorna är på väg ner. I rapporten förutspås styrräntan vara på 1,75 procent vid nästa halvårsskifte. Men räcker det för att få fart på ekonomin? Nej, var svaret från rapportförfattarna.
– Att räntan går ner är en viktig förutsättning för en återhämtning i ekonomin. Men det räcker inte. Vad som händer i omvärlden spelar också stor roll. Det måste finnas en exportmarknad, men som det är nu går Europa svagt samtidigt som USA kan komma att införa handelstullar, varnade Teknikföretagens chefsekonom Erik Spector vid presentationen av rapporten.
– Konjunkturen är tätt kopplad till räntorna, men det finns också stora strukturella problem, där Tyskland är ett tydligt exempel, fyllde Industriarbetsgivarnas chefsekonom Kerstin Hallsten i.
Rapporten visar på en fortsatt svag BNP-tillväxt under hela 2025 och in i 2026, såväl i Sverige som i euroområdet. Industrin har drabbats hårt och orderingången är svag.
– Låg produktivitet och höga löneökningar innebär stora kostnader för företagen. Att vi får fart på produktiviteten är viktigt för välståndet i Sverige och också för inkomstutvecklingen. Utifrån den rådande låga produktiviteten finns det inte stöd för en högre löneökningstakt i nuläget, konstaterade Kerstin Hallsten.
Vid sidan av produktivitet och lönekostnader tillkommer osäkerheten kring elpriserna och kronans växelkurs, påpekade hon.
Även arbetsmarknaden är fortsatt svag. I rapporten förutspås arbetslösheten stiga ytterligare något innan den vänder svagt nedåt, för att hamna på runt 8,2 procent i slutet av 2025.
Andreas Wallström, chef för makroanalys på Swedbank, som var inbjuden för att kommentera rapporten, påpekade att det återstår att se hur valresultatet i USA kommer att påverka ekonomin. Även han tror att vändningen i ekonomin dröjer.
– Anledningen till att konsumtionen inte har vänt upp än är att hushållen fortsatt upplever läget som tufft, trots att inflationen sjunkit. Erfarenheten att räntor och inflation kan stiga snabbt gör att hushållen tar höjd för osäkerheten genom ökat sparande. Det talar för att det dröjer innan konsumtionen tar fart, sa han.
Gröna arbetsgivares chefsekonom om lägesbilden
Joakim Wirén, Gröna arbetsgivares chefsekonom, instämmer i farhågorna om fortsatt oviss utveckling de närmaste åren för branscher som i stor utsträckning påverkas av omvärlden:
– För exempelvis skogen, som är exportberoende, behöver räntan i omvärlden komma ner. Både lantbruket och skogsbruket är kapitalintensiva branscher där en snabbt sänkt räntenivå i Sverige är en nyckel för att få igång viktiga investeringar för en långsiktig produktion.
– För de mer hushållsnära branscherna djursjukvård, trädgårdsanläggning och golf är hushållens finanser och möjligheter till konsumtion viktiga för utvecklingen de kommande åren. Lägre räntenivå kommer att hjälpa till, både genom att kunderna får ökade resurser men också genom ett lättat kostnadstryck för belånade verksamheter, fortsätter Joakim Wirén.