Gröna näringarna saknas i S-reformagenda
Gröna arbetsgivare saknar förslag och reformer gällande de gröna näringarna i Socialdemokraternas förslag till reformagenda. Tvärtom finns förslag som skulle slå mot skogs- och lantbruken. Samtidigt välkomnar vi satsningar på infrastruktur och värnandet av industrin som helhet.
Socialdemokraterna har nu presenterat en sammanställning av förslag till en ny riktning för Sverige 2030. Bland förslagen beskrivs vikten av skogen ur ett hälsoperspektiv och att lantbruk och livsmedelsproduktion är viktiga för klimatomställningen och arbetstillfällen på landsbygden.
Detta håller Gröna arbetsgivare med om, men vi saknar ett ekonomiskt perspektiv kring förutsättningarna för hur de gröna näringarna även i framtiden ska kunna vara konkurrenskraftiga. Mer problematiskt är att flera av förslagen försvårar för företagandet inom de gröna näringarna, exempelvis förkortad arbetstid och utformandet av differentierade arbetsgivaravgifter.
De gröna näringarna är nyckeln till livsmedelsförsörjningen och den omställning som Socialdemokraternas förslag vill uppnå.
Förslaget om differentierade arbetsgivaravgifter är särskilt negativt för de gröna näringarna. Våra branscher är till stor del beroende av säsongsarbete för till exempel skörd och sådd. Med Socialdemokraternas förslag om högre arbetsgivaravgift för visstidsanställning skulle våra företag bli straffade med högre kostnader och därmed få konkurrensnackdelar.
– De gröna näringarna är nyckeln till livsmedelsförsörjningen och den omställning som Socialdemokraternas förslag vill uppnå. Det är därför anmärkningsvärt att företagsperspektivet för skogs- och lantbruksföretag saknas bland förslagen, säger Lena-Liisa Tengblad, vd på Gröna arbetsgivare.
Bland förslagen finns flera ljusglimtar som välkomnas av Gröna arbetsgivare. Inte minst flera lovvärda ambitioner att värna den svenska industrins förutsättningar för att verka i Sverige.
– Det är positivt med förslag som värnar den svenska industrin, satsningar på infrastruktur gynnar hela kedjan i näringslivet. Däremot är det svårt att se hur förslagen för arbetsmarknaden ska gå ihop. Det förespråkas ett ökat antal arbetade timmar genom rätt till heltid, och samtidigt en lagstiftad arbetstidsförkortning som kraftigt minskar antal arbetade timmar, säger Lena-Liisa Tengblad.
Gröna arbetsgivare välkomnar Socialdemokraternas intresse för satsningar som gynnar den svenska industrin men vi ser med oro på de förslag som snarare hämmar de gröna näringarnas konkurrenskraft ur ett internationellt perspektiv.