NYHET - JOBBA GRÖNT

Framtidens gröna influencers 2024 finns i Rättvik

Nu är Framtidens gröna influencer utsedda, och priset gick till Sigrid Wolpher, Maidi Eriksson och Hanna Olofsson från Stiernhööksgymnasiet i Rättvik. De tre tjejerna skapade det bästa bidraget, en TikTok-video som på ett underhållande och autentiskt sätt visar upp livet på ett naturbruksgymnasium, i tävlingen som i år anordnades för första gången av Jobba grönt i samverkan med Naturbruksskolornas förening.

12 juni 2024
Foto: Anna Ross

Tävlingen har pågått under våren 2024, och riktat sig till elever på Naturbruksgymnasiet. Syftet med tävlingen är att få fler unga inom det gröna näringslivet att visa upp sin vardag, för att på det viset inspirera andra ungdomar att gå på naturbruksgymnasium och jobba inom lantbruk, skog och trädgård.

– Vi måste får fler unga att vilja jobba inom det gröna näringslivet. Det blir ju ingen mat och inga råvaror från skogen om ingen kan eller vill göra jobbet. Och i dagsläget med en medelålder på 60 år för lantbrukare så är läget faktiskt kritiskt, säger Anna Ross, projektledare på Jobba grönt, och fortsätter:

– Vi är en relativt liten bransch utan de största ekonomiska resurserna, men vi har nåt som är bättre nämligen fantastiska och drivna människor som gör spännande saker i coola miljöer. Och kan vi få dem att visa upp sin vardag på sociala media så kan vi verkligen slå igenom bruset – utan en fet marknadsföringsbudget.

Foto: Anna Ross

För att inspirera och underlätta för skolorna har Jobba grönt skapat lektioner på temat digital marknadsföring och eleverna har till exempel kunnat inspireras av Alma Håkansson, som är framgångsrik på sociala media som Bondtösen, och även aktuell i Bonde söker fru. Det kom in 42 officiella bidrag som alla visat engagemang och skicklighet. Bidragen bedömdes utifrån dess kreativitet, eget deltagande, estetik och budskap.

Tjejerna som vann blev både överraskade och glada:

– Vi tyckte att det här var en jättekul tävling, och det känns både bra och viktigt att få visa upp det gröna näringslivet på det här viset, säger Hanna Olofsson och får medhåll från de andra.

Vad priset på 10 000 kr till klasskassan ska gå till är ännu inte bestämt, men förmodligen blir det någon rolig resa. Tjejerna kommer också fortsättningsvis synas på Jobba Grönts Tiktok med roliga filmer från deras vardag.

Efter det varma mottagandet av tävlingen kommer det bli en fortsättning, och redan nu fram till 5 maj nästa år kan elever skicka in sina bidrag.

Se det vinnande bidraget och tävlingens topp fem som visat det där lilla extra

  1. Sigrid Wolpher, Maidi Eriksson och Hanna Olofsson, Stiernhööksgymnasiet, Rättvik (Vinnare) - se bidraget
  2. Julia, Emmie, Agnes, Himmelstalunds utbildningscentrum, Norrköping - se bidraget
  3. Julia och Isabelle, Naturbruksskolan Sötåsen, Töreboda - se bidraget
  4. Clara Karlsson, Tenhults naturbruksgymnasium, Tenhult - se bidraget
  5. Leah Jacobsen, Wången, Krokom - se bidraget
Om Jobba grönt

Jobba grönt är ett kommunikationsprojekt som drivs gemensamt av LRF och Gröna arbetsgivare med syftet att få fler unga och yrkesbytare att plugga, jobba och starta företag inom det gröna näringslivet.

Besök jobbagront.se

Anna Ross
Projektledare för Jobba Grönt