NYHET - PRISER & UTMÄRKELSER

Framgångsrikt pumpföretag vinner Industrins jämställdhetspris

Xylem i Emmaboda belönas med Industrins jämställdhetspris 2024 för sitt metodiska och framgångsrika jämställdhetsarbete. Ett resultat som visat sig i andel kvinnor som rekryterats till produktionen i år. Priset delades ut av statsminister Ulf Kristersson på Industridagen i Göteborg.

23 september 2024
Foto: Oskar Simonsson

Vad betyder det att vinna Industrins jämställdhetspris?

– Det är ett fint kvitto på att vi har tagit ett rejält kliv i jämställdhetsarbetet. Vi är väldigt glada och stolta för det. Priset kommer att uppmärksammas internt och ge ännu mer energi till alla de som driver det här viktiga arbetet, säger Lisa Modig, platschef på Xylems produktionsenhet i Emmaboda.

Ett attraktivt och konkurrenskraftigt företag måste också vara ett jämställt företag menar Lisa. Jämställdhet breddar rekryteringsbasen, ger vidare perspektiv, större innovation- och problemlösningsförmåga samt högre trivsel på arbetsplatsen.

Det viktigaste målet för Xylems jämställdhetsarbete är att vara en inkluderande arbetsplats där män, kvinnor och icke binära vill arbeta. Hittills under 2024 är 44 procent av nyrekryteringarna till produktionen kvinnor och den positiva trenden ser ut att hålla i sig i höst. Framgångsfaktorerna är flera. Arbetsplatserna är fysiskt anpassade för att fungera för så många som möjligt, den sociala arbetsmiljön är mer inkluderande och cheferna som anställer är i större utsträckning än tidigare kvinnor. För den långsiktiga kompetensförsörjningen startade företaget nyligen en YH-utbildning som efter fullgjord examen leder till jobb i företaget. Sju av tolv elever är kvinnor.

– Det här är ett resultat som kommer ur ett långsiktigt och strategiskt samarbete mellan arbetsgivare och fackliga representanter för att skapa en jämställd arbetsplats, säger Jarkko Pekkala, företrädare för IF Metalls klubbstyrelse på Xylem i Emmaboda.

Lisa Modig berättar att hon dagligen påminns om hur viktigt jämställdhetsarbetet är. Det påverkar hur unga talanger, kunder, leverantörer, intressenter och myndigheter uppfattar Xylem. Lyckas företaget inte rekrytera från hela rekryteringsbasen missar man värdefull kompetens. På sikt blir det en överlevnadsfråga.

Ny kompetens

För att starta jämställdhetsarbetet behövde företaget ny kompetens på området, vilket föranledde flera samarbeten med externa organisationer. Det började med en förstudie på Länsstyrelsen i Kalmar där Xylem ställde upp som referensföretag. Under 2020 tog fabriken emot studenter från Linnéuniversitetet för att få en genomlysning av verksamheten i Emmaboda, kopplat till jämställdhet. I ett tredje steg kontaktades Kvinno- och ungdomsjouren i Kalmar för att utbilda cheferna i att upptäcka signaler och stötta medarbetare som är utsatta för våld i nära relationer.

– Alla tre organisationer har guidat och utbildat oss på olika sätt för att vi ska kunna arbeta med jämställdhet på ett strukturerat och förebyggande sätt. Idag är vi bättre på att uppmärksamma signaler hos medarbetare och därmed hantera problem som uppstår i ett tidigt skede, säger Roger Sandström, Europachef på Xylem.

Arbetet struktureras enligt en arbetsmodell med ett årshjul som följs upp och uppdateras med nya mål och aktiviteter varje år. Ett ständigt pågående arbete.

Jämställdhet är som säkerhet; det kan alltid bli bättre.

– Vi blir aldrig klara och vi blir aldrig nöjda, trots positiva siffror. Jämställdhet är som säkerhet; det kan alltid bli bättre. En tydlig samsyn vi delar med våra fackliga representanter. Samhället ändrar sig hela tiden och det behöver vi anpassa oss till för att vara en attraktiv arbetsplats, fortsätter Roger.

I Xylems globala strategi finns uppsatta jämställdhetsmål som är kopplade till den gemensamma värdegrunden. Där ingår siffror på andel kvinnliga medarbetare men också vad ett trivsamt arbetsklimat innebär. Det kan handla om små vardagliga situationer och alla medarbetare på alla nivåer har en roll att fylla.

– Målet är att alla medarbetare ska känna att de är lika viktiga för företaget. Det handlar om jargong, respekt och att alla ska trivas och känna sig trygga. Om en medarbetare uttrycker sig nedvärderande till en kollega så ska gruppen känna sådan trygghet i värdegrunden att de säger ifrån. Då har vi lyckats, avslutar Roger.

Motivering

Xylem Water Solutions belönas med Industrins jämställdhetspris 2024 för att man kontinuerligt söker ny kunskap inom jämställdhetsområdet och utifrån denna bedriver ett metodiskt och förebyggande arbete som lett till goda resultat.

Ett exempel på detta är att under 2024 var 44 procent av nyrekryteringarna till produktionen kvinnor. 

Företaget jobbar partsgemensamt för att öka medvetenheten om jämställdhet hos samtliga medarbetare och skapar en inkluderande och attraktiv arbetsplats för alla. Arbetet har även utvecklats till att kunna stötta medarbetare som är utsatta för våld i nära relationer.  

Om Industrins jämställdhetspris

Att arbeta strategiskt och målinriktat med jämställdhet är ett arbete som förtjänar att belönas och uppmärksammas, och därför delar Industrirådet vartannat år ut ett pris till företag som genomfört viktiga insatser som främjar jämställdhet.

Industrirådet består av industrins fem fackförbund och elva arbetsgivar- och branschorganisationer; Grafiska Företagen, Gröna arbetsgivare, Industriarbetsgivarna, IKEM, Jernkontoret, Livsmedelsföretagen, Skogsindustrierna, Svemin, Teknikföretagen, TEKO, Trä- och Möbelföretagen, GS-facket, IF Metall, Livsmedelsarbetareförbundet, Sveriges Ingenjörer och Unionen.