Förväntningarna på snabbare räntesänkningar ökar
Innan året är slut väntas ytterligare två eller tre sänkningar av styrräntan. För företagen och i förlängningen arbetsmarknaden är ett minskat kostnadstryck önskvärt så fort som möjligt. Det konstaterar Joakim Wirén, chefsekonom på Gröna arbetsgivare, i det senaste ekonomisvepet.
- Antal lediga jobb i Sverige har minskat kraftigt under de senaste månaderna, jämfört med samma period 2023. Antalet varsel har samtidigt ökat med 20 procent i augusti 2024 jämfört med 2023. Arbetsförmedlingen rapporterar inga avvikande varsel för jordbruk och skogsbruk.
- Förväntningarna ökar på en snabbare sänkningstakt av räntan. Riksbankens styrränta är idag 3,25 procent. Innan årets slut förväntas 2, möjligen 3 sänkningar till. Inflationsutfallen framåt är avgörande för Riksbankens agerande. För företagen och i förlängningen arbetsmarknaden vore ett minskat kostnadstryck att föredra så fort som möjligt. Framför allt med tanke på att ändringstakten på räntor är fördröjda även på obundna lån.
- Tysklands ekonomi fortsätter svag trend. Tysklands PMI (inköpschefsindex) är lägst av samtliga industrialiserade länder. Industrin står för drygt 28 procent av den tyska ekonomin. Motsvarande siffra för Sverige är 23 procent. En stark ekonomi i Tyskland är viktigt för Sverige och för hela EU:s ekonomiska utveckling.
- Reallönerna fortsätter sin resa uppåt enligt Medlingsinstitutet. De senaste månaderna har inflationen landat under Riksbankens mål på 2 procent. Eftersom löneökningarna i juli var på 3,7 procent, och därmed högre än inflationen, räcker lönen till mer än månaden före. Denna trend förväntas fortsätta under innevarande avtalstid i och med att inflationen verkar ha stabiliserats på en låg nivå.
- De avtalade lönekostnaderna ökar i högsta takten sedan Industriavtalets tillkomst, enligt Medlingsinstitutet. Den avtalade kostnadsökningen om 7,4 procent över två år, ger en årlig ökning om 3,7 procent under perioden. Trots ökningstakten handlar debatten om minskad köpkraft eftersom inflationen varit högre under perioden.
I ekonomisvepet sammanställer chefsekonom Joakim Wirén händelser i ekonomin som direkt eller indirekt påverkar medlemsföretagen i Gröna arbetsgivare.