NYHET - SKOGSBRUK & PRISER & UTMÄRKELSER

Flera skogsföretag nominerade till jämställdhetspriset

I skogssektorn står jämställdhet högt på agendan och det avspeglades i årets nomineringar till Industrins jämställdhetspris. De tre nominerade skogsföretagen; Sveaskog, Södra Skogsägarna och Team Folkesson arbetar inte bara målmedvetet och aktivt med jämställdhet på det egna företaget, utan tar också ansvar för att öka jämställdheten i hela skogssektorn.

23 september 2024
Bild på Lotta Folkesson, Karin Fingal och Lisa Liljenstrand.
Lotta Folkesson, Karin Fingal och Lisa Liljenstrand. Foto: Pressbilder

Drivkraften för jämställdhetsarbetet är ytterst rättvisa och ökad inkludering för alla människor i värdekedjan. Ökad kreativitet och tillgång till fler perspektiv är också viktiga argument. Faktorer som alla i slutändan bidrar till lönsamhet och konkurrenskraft.

– Vi vill att Södra kännetecknas av en jämlik och inkluderande kultur där alla känner sig välkomna, respekterade och uppskattade, säger Karin Fingal, programledare för mångfald, jämställdhet och inkludering på Södra Skogsägarna.

Några av målsättningarna som Södra har på området är att 50 procent av nytillsatta chefer och minst 40 procent av Södras förtroendevalda ska vara kvinnor senast 2025.

Målet är en jämn könsfördelning inom alla delar av företaget.

– Vi arbetar för en jämlik och inkluderande kultur där alla medarbetare trivs och kan växa. Målet är en jämn könsfördelning inom alla delar av företaget. I den skogliga operativa delen av verksamheten har andelen kvinnor ökat från 8 till 21 % sedan 2013, medan både styrelse och koncernledning har en helt jämn könsfördelning, säger Lisa Liljenstrand, HR Business Partner på Sveaskog.

Skogsbruket har historiskt haft en stark manlig norm då arbetet förr krävde muskelstyrka, men teknik och maskiner har möjliggjort en breddning av normen. Team Folkesson beskriver det själva som att jämställdhet nu är en del av deras företagande. Målet är att öka andelen kvinnliga skogsmaskinförare från 30 till 50 procent på företaget.

– Vi ger alltid tjejer förtur till praktikplatser eftersom vi vet att killarna alltid hittar praktik ändå och dessutom får köra mer skogsmaskin under praktikperioden. Det är ett sätt att behålla de tjejer vi har i branschen, säger Lotta Folkesson, ägare av Team Folkesson.

Lotta berättar att hon för längesen drömde om att kunna anställa ett helt arbetslag med kvinnor som körde skogsmaskin tillsammans. Idag vet hon att dynamiken uppstår när arbetslagen är mixade med kvinnor och män, yngre och äldre.

– Vi ser tydliga förbättringsresultat i det systematiska arbetsmiljöarbetet, stoltheten för företaget har vuxit och vi har lättare att rekrytera. Det har skett en stor förflyttning också hos andra entreprenörer i branschen som nu gärna pratar om jämställdhet.

Utmaningen med jämställdhetsarbetet är att hålla i över tid, vara konsekvent och arbeta långsiktigt efter den strategiska planen. Resultaten kommer inte direkt och förflyttningarna är ofta små.

Vi slarvar inte vare sig med struktur eller kulturfrågor.

– Det är viktigt att kommunicera vad vi ska nå och varför vi arbetar med jämställdhet och vara väldigt tydlig och repetitiv i den kommunikationen. Men också kunna påvisa konkreta initiativ som att vi exempelvis har gratis mensskydd på våra arbetsplatser eller säkerställer att vi i olika gruppkonstellationer, arbetslag och team både har kvinnor och män representerade. Vi slarvar inte vare sig med struktur eller kulturfrågor, säger Karin.

Utbildningsinsatser

Jämnare könsfördelning har varit ett av Sveaskogs mål sedan 2013. Då startade ett samarbete med genusforskare på Luleå Tekniska Universitet som visade att alla medarbetare behövde höja kompetensen på området. Därför genomfördes utbildningssatser för alla chefer som sedan fick i uppdrag att genomföra en webbutbildning i jämställdhet tillsammans med sina medarbetare.

– Det var ett medvetet val av metod och ett effektivt sätt att engagera cheferna i arbetet, då de mer aktivt än tidigare fick ta ansvar för jämställdhetsarbetet, säger Lisa Liljenstrand, HR Business Partner på Sveaskog.

Utbildningen höjde medvetenheten och kompetensen på området och ledde bland annat till en webbutbildning i jämställdhet, mångfald och inkludering för Sveaskogs entreprenörer. I dagsläget har över 1 000 personer som inte är anställda på Sveaskog gått utbildningen.

Skogssektorns jämställdhetsråd

Sveaskog och Södra deltar även aktivt i Skogssektorns jämställdhetsråd som arbetar för att hela skogssektorn ska bidra till Sveriges jämställdhetspolitiska mål: ”Kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv”. Skogsstyrelsen har en samordnande roll och samlar 35 organisationer inom näringsliv, skogliga utbildningar och enskilt skogsägande i ett gemensamt forum.