NYHET

Färdigt lagförslag om djursjukvården presenterat

Regeringen har nu överlämnat sitt lagförslag om förbättringar inom djurens hälso- och sjukvård till riksdagen. Förslagen avser att stärka djurvälfärden och samtidigt underlätta för fler att arbeta inom sektorn. Lagändringarna planeras träda i kraft den 30 september 2025.

11 december 2024
Emma Terander, branschansvarig på Svensk Djursjukvård.
Emma Terander, branschansvarig på Svensk Djursjukvård. Foto: Juliana Fälldin och Fredrik Persson

Den 28 november 2024 lämnade regeringen över proposition 2024/25:57 till riksdagen, där flera förändringar inom djurens hälso- och sjukvård föreslås. Syftet är att skapa en långsiktigt hållbar vård för djur och stärka den organisatoriska strukturen. Bland de centrala förslagen ingår följande:

  • Verksamhetstillsyn: En ny form av tillsyn införs, som fokuserar på att granska verksamheter där djurhälsopersonal är anställda eller verksamma. Detta ska säkerställa bättre arbetsförhållanden och tillgång till nödvändig utrustning.
  • Förbättrade möjligheter för utländska veterinärer: Lagändringar ska underlätta för veterinärer med examen från tredjeland att få legitimation i Sverige, och det blir möjligt att föra journaler på engelska.
  • Statens ansvar för smittskydd och jourberedskap: Staten fortsätter ansvara för smittskydd, medan privata aktörer förväntas ta större ansvar för jourberedskap vid djursjukvård.

Propositionen innehåller också förslag som ska stärka djurvårdarnas roll inom djurens hälso- och sjukvård. För att bättre tillvarata denna yrkesgrupps kompetens föreslås att djurvårdare ska kunna få den nya skyddade yrkestiteln Godkänd djurvårdare, och därmed inkluderas i djurhälsopersonalen. Genom denna förändring får djurvårdare möjlighet att utföra fler kvalificerade arbetsuppgifter under reglerade former, vilket stärker både patientsäkerheten och kvaliteten på vården.

Förslaget innebär också att djurvårdare omfattas av samma tillsyn och regler som övrig djurhälsopersonal. Denna lagändring förväntas träda i kraft först den 1 september 2030, vilket ger tid för implementering och anpassning inom yrkeskåren.

– Det är positivt att regeringen lägger vikt vid att tillvarata djurvårdarnas kompetens, men vi behöver skyndsamt få svar på vad som ska gälla mellan undantagsreglernas utlöpningsdatum den 31 december 2026 och tiden för den nya lagens ikraftträdande, säger Emma Terander, branschansvarig på Svensk Djursjukvård.

Förutom avsikten att stärka djurvälfärden och underlätta för fler att arbeta inom sektorn innebär lagändringarna även förbättrad reglering och ökad säkerhet för vård av djur.

Gröna arbetsgivare är inbjudna till ett första dialogmöte (branschsamverkan) hos Jordbruksverket i januari för att diskutera verksamhetstillsyn, journalföring på engelska och utländska veterinärers möjlighet att få en svensk legitimation.