”Fackens krav är svårsmälta”
”För att vi ska gå i mål med ett märke som alla kan acceptera måste parterna höja blicken och se konsekvenserna för alla Sveriges företag”, säger Gröna arbetsgivares förhandlingschef Anna Vargö, som idag växlar yrkanden med de fackliga motparterna för kollektivavtalen inom skogssektionen, som ingår som en del i Industriavtalet.
I den förra avtalsrörelsen tog parterna ansvar med en löneökningsnivå på 4,1 procent under ett inflationstryck på 9 procent. Nu kräver facken 4,2 procent med en inflation på 1,9 procent, samtidigt som vi är inne i en lågkonjunktur med stora osäkerheter kring det internationella läget. Det är inte att ta ansvar för Sveriges fortsatta konkurrenskraft, menar Anna Vargö i ett pressmeddelande.
– Hela arbetsmarknaden ska rätta sig efter den löneökningstakt som förhandlas fram. Att då kräva den högsta löneökningsnivån sedan Industriavtalet kom till, samtidigt som vi är inne i en lågkonjunktur är såklart inte realistiskt, säger hon.
Fackens yrkanden vittnar om att man gör en helt annan bedömning av företagens situation än den stora majoriteten av Sveriges ekonomer.
– Vi är inne i en lågkonjunktur där lönsamhet och investeringar halkar efter. Det oroar att endast 17 procent av våra företag uppger att de kommer att öka investeringarna under kommande år, säger Gröna arbetsgivares chefsekonom Joakim Wirén.
Utöver lönekravet och en fortsatt utbyggnad av arbetstidsförkortningen är fackens krav på låglönesatsning problematisk för de gröna näringarna.
– Många av våra medlemsföretag driver verksamheter med små marginaler och med lönelägen som generellt sett ligger under industrins nivåer. En låglönesatsning skulle därmed slå särskilt hårt mot många företag som står utanför industriavtalet, kommenterar Gröna arbetsgivares vd Lena-Liisa Tengblad.
Kravväxlingen idag mellan industrins parter markerar startskottet på nästa års stora avtalsrörelse där löner för mer än 3,4 miljoner anställda ska förhandlas. Industrin är först ut och sätter det så kallade märket som sedan ligger till grund för resten av arbetsmarknaden.