NYHET

Drygt 5000 personer behöver rekryteras till Sveriges skogsbruk

De tre kommande åren ökar skogsbrukets rekryteringsbehov kraftigt. De mest efterfrågade yrkesrollerna är skogsmaskinförare och skogsvårdare inom röjning. Samtidigt blir det bara svårare för företagen att hitta rätt kompetens. Detta visar en ny Demoskopundersökning som Industrirådet har gjort för att kartlägga hela industrins kompetensbehov i Sverige.

27 februari 2024
Foto: Gröna arbetsgivare

Hela 48 procent av de tillfrågade inom skogsbruket svarar att de ser ett ökat rekryteringsbehov under de tre kommande åren och 36 procent svarar att rekryteringsbehovet kommer ligger kvar på nuvarande nivå. Totalt behöver skogsbruket i Sverige rekrytera 3000 skogsvårdare inom röjning och 1500 skogsmaskinförare. I södra Sverige efterfrågas även 700 nya planteringsjobb. När det gäller mer generella yrkesroller råder det även stor brist på arbetsledare och chefer i hela Sverige. Undersökningen genomfördes på uppdrag av Industrirådet där Gröna arbetsgivares medlemsföretag inom skogsbruket ingår genom att de är en del av Industriavtalet.

Skogsbruket står nu inför en stor kompetensutmaning då 74 procent svarar att det har blivit svårare att få tag på rätt kompetens de senaste fem åren.

- Kompetensförsörjning är en ödesfråga som vi lägger stort fokus på. Vi har en rad aktiviteter och projekt för att underlätta företagens kompetensförsörjning inom till exempel ungdomskommunikation (Jobba Grönt), Teknikcollege, validering och jämställdhet, säger Kristine Wiklund, expert arbetsmarknad och kompetensförsörjning på Gröna arbetsgivare.