Djurparken en räddning för utrotningshotade arter
Halloween har intagit Kolmårdens djurpark – det är pumpor, skelett och spindelnät överallt. Olika högtider och teman har förlängt säsongen för parken som numera är öppen nästan året om. Det innebär fler besökare, och därmed fler som får chansen att lära sig mer om det som är djurparkens viktigaste uppgift: djur och natur.
Varje år görs så kallade välfärdsstudier på djuren för att säkerställa att de mår bra. Parken ska framöver också fokusera ännu mer på utrotningshotade djur, där många ingår i långsiktiga bevarandeprogram för att rädda arterna för framtiden.
– Organisationen EAZA, som Kolmården är medlem i, bevarar djuren tillsammans så att vi har hållbara djurarter för framtiden, fortsätter Ia.
Kolmården äger inte djuren i parken, det gör koordinatorer som har koll på genuppsättningar med mera. Avel och bestånd är noga planerade och det finns en samverkan mellan djurparker runt om i världen.
Många av dem som söker jobb på Kolmården vill jobba med djur. Med två naturbruksskolor i närområdet är det väl förspänt när det gäller utbudet av lämpliga kandidater. Svårare är det att hitta erfarna djurskötare.
– Att bli erfaren djurvårdare tar lång tid och det kan ibland vara svårt att hitta dem som är specialiserade på djurparksdjur, då det är en smal yrkesbana, berättar Ia.
Nordens största djurpark. Öppnade 1965. Ingår som en av fyra parker i koncernen Parks and Resorts (de övriga är Gröna Lund, Furuvik och Skara sommarland). Vd för Kolmårdens djurpark är Christine Karmfalk.
Som en del i djurparkens bevarandeuppdrag stödjer stiftelsen Kolmården Foundation olika projekt för utrotningshotade djur och ger exempelvis stöd till krigsdrabbade djurparker i Ukraina.
Parken bedriver ett aktivt hållbarhetsarbete. Bland annat drivs den på solel under sommarmånaderna, och gödsel från djuren används på närliggande bönders marker – som i gengäld förser parken med foder.
Antal anställda: ca 1 300, varav 1 000 är säsongsanställda
Omsättning: knappt 511 miljoner kronor 2023