”Det måste vara attraktivt att vara företagare i Sverige”
När vi nu ser försiktigt positiva tecken på förbättrade förutsättningar blir det viktigt att parterna verkar för ansvarsfulla löneökningar i den kommande avtalsrörelsen. Det menar Anna Vargö, förhandlingschef på Gröna arbetsgivare sedan den 1 juli 2024. Samtidigt har facken lyft frågan om arbetstidsförkortning. Helt fel väg att gå, enligt den nya förhandlingschefen.
– Det finns mycket forskning som visar att förkortad arbetstid varken leder till bättre arbetsmiljö eller ökad produktivitet, utan istället ger ökade kostnader och dessutom förvärrar den redan svåra kompetensbristen, säger Gröna arbetsgivares nya förhandlingschef Anna Vargö.
Inför avtalsrörelsen är bilden av arbetsmarknaden splittrad, menar hon. Vissa branscher går bättre än tidigare medan andra fortfarande har stora problem. Arbetslösheten är också på väg uppåt samtidigt som kompetensbristen är fortsatt hög.
– Vi säger ofta att det är extra knepiga förutsättningar, men i den här avtalsrörelsen kommer det verkligen att vara viktigt att parterna tar ansvar när märket ska sättas. Annars riskerar vi att för höga löneökningar skjuter de positiva signaler som finns i sank, med ännu högre arbetslöshet och fler konkurser som följd.
För de gröna näringarna ser Anna Vargö att det är viktigt att få till flexibla kollektivavtal som fungerar för våra verksamheter och som gör att fler ser ett värde med att vara en del av den svenska modellen.
– Vi parter måste se till att det är tillräckligt attraktivt att vara företagare i Sverige. Vi behöver också vara vaksamma mot inblandning från politiken och från EU. Lönebildningen är parternas ansvar.
Relationer är avgörande
Anna Vargö visste redan på mellanstadiet att hon ville studera juridik och efter gymnasiet kändes det självklart att söka juristprogrammet på universitetet. Första jobbet efter examen var på Transportgruppen, numera Transportföretagen. Där kom hon i kontakt med arbetsrätten, och i det fältet har hon blivit kvar.
– Jag gillar att arbetsrätt är personnära. Jobbet är något som är väldigt viktigt för människor, och det känns bra att kunna göra skillnad genom att lösa situationer som uppkommit mellan en arbetsgivare och en anställd. Att den svenska lönebildningsmodellen fungerar väl är också mycket viktigt för samhället i stort.
Hon beskriver sig själv som social, noggrann och långsiktig. Egenskaper som kommer väl till pass i jobbet som förhandlare.
– Det är viktigt att kunna bygga relationer i det här arbetet. En bra förhandlare behöver ha god förståelse för människor för att hitta förhandlingslösningar i låsta situationer. Att vara kreativ och ha tålamod är också en fördel.
Även i rollen som chef har hon nytta av sina styrkor.
– I chefsrollen får jag möjlighet att vara strategisk och långsiktig. Att vara delaktig i frågor som rör hur vi vill utveckla och påverka svensk arbetsmarknad är väldigt roligt.
Att den svenska lönebildningsmodellen fungerar väl är också mycket viktigt för samhället i stort.
Intensiv höst väntar
Viljan att hjälpa företagen är Annas främsta drivkraft i jobbet. Företagens förutsättningar är avgörande för att det ska gå bra för Sverige, och här har Gröna arbetsgivare en viktig roll att fylla, menar hon.
– Våra medlemsföretag har ofta få anställda och många saknar egen HR-funktion. De behöver vår hjälp i vardagen. Det känns viktigt att kunna hjälpa både förebyggande i företagens löpande arbete och att hitta så bra lösningar som möjligt i kniviga situationer.
Hur ser förberedelserna inför Avtal 25 ut?
– En viktig förändring är att Gröna arbetsgivare kommer att få fyra nya LO-motparter på våra avtalsområden, eftersom Kommunal väljer att lämna våra näringar för att fokusera helhjärtat på olika typer av offentligfinansierad verksamhet.* Exakt hur övergången till nya avtalsparter ska gå till är inte klart ännu. Vi har diskussioner igång med både Kommunal och övriga berörda fackförbund så att övergången kan ske på bästa sätt. En fördel med partsbytet kan vara att vi blir en större spelare och tyngre motpart för dem än vi har varit för Kommunal, och förhoppningsvis kan det leda till bättre branschanpassningar på respektive område.
Under hösten drar sedan förberedelserna inför avtalsrörelsen igång på allvar. Det kommer att vara extra möten med medlemsföretagen för att ta fram avtalsyrkanden, och i oktober blir det en gemensam avtalsupptakt i Stockholm. I december växlas yrkanden inom industrin, där skogssektionen ingår.
– Det är startskottet för avtalsrörelsen, säger den nya förhandlingschefen, laddad för en intensiv höst.
Jurist och tidigare avtals- och sektionsansvarig för skogssektionen inom Gröna arbetsgivare. Innan det förhandlingschef på Sjöfartsverket och inom Almega Kompetensföretagen samt förhandlare på Transportföretagen.
”Det roligaste med jobbet som förhandlingschef är att hitta bra förhandlingslösningar på svåra problem och se att det gör stor skillnad för medlemmarna.”
Född i Uppsala, uppvuxen i Norrtälje. Bor numera i Danderyd med sin familj. Har fem barn, varav tre är utflugna.
När hon inte jobbar gillar hon att vandra. Nästa resa går till Norge där Galdhöpiggen ska bestigas.
* De nya fackliga motparterna för Gröna arbetsgivare är HRF, Fastighetsanställdas förbund, Livsmedelsarbetareförbundet och Seko. Läs mer