NYHET - NÄRINGSPOLITIK

Budgetkommentar: Stark budget men helheten saknas i landsbygdsfrågan

Regeringen går fram med flera förslag i budgeten som stärker incitamenten på arbetsmarknaden. Men när det gäller landsbygdspolitiken ser Gröna arbetsgivares chefsekonom Joakim Wirén att förslagen kring just arbetsmarknaden haltar.

19 september 2024
Bild på Joakim Wirén.
Joakim Wirén, chefsekonom på Gröna arbetsgivare. Foto: Anna Levin

Budgetpropositionen utlovar en sammanhållen landsbygdspolitik och en konkurrenskraftig och hållbar livsmedelskedja. Regeringen går fram med flera förslag som stärker hushållen, och genomför skattesänkningar så att fler får behålla mer av sin lön. Skattesänkningarna bidrar också till att fylla igen det hål som inflationen skapat i hushållens plånböcker, vilket inte är företagens uppgift.

– Totalt sett är det en stark budget, med viktiga skattesänkningar för Sveriges utveckling. För en ”sammanhållen landsbygdspolitik” behöver dock kommunerna följa regeringens exempel och inleda breda sänkningar av kommunalskatten. En majoritet av arbetstillfällena inom de gröna näringarna ligger i högskattekommuner, och arbetstagare ska inte straffas skattemässigt för att de arbetar i de gröna näringarna, säger Gröna arbetsgivares chefsekonom Joakim Wirén.

Skrivningen om landsbygdspolitiken är en god ambition, där helheten tyvärr haltar. Inom de gröna näringarna är flera företag beroende av utländsk arbetskraft. Regeringens ambition att gå vidare med ett krav på höjt lönegolv för medborgare från tredje land kommer varken hjälpa den redan höga andelen arbetslösa i Sverige eller värna det svenska jord- och skogsbruket. Om svenska företag ska lyckas vara konkurrenskraftiga på en marknad där globala förutsättningar påverkar resultatet behöver alla typer av verksamhetsförsvårande lagstiftning undanröjas.

– Summerat är budgeten lovande, med nedsatta arbetsgivaravgifter och sänkta skatter. Samtidigt består flera frågetecken kring en allt svagare arbetsmarknad i kombination med behov av just arbetskraft, avslutar Joakim Wirén.