NYHET - EU

”Vi måste gynna, inte stoppa, arbetskraftsinvandring till EU”

Alice Bah Kuhnke sitter i Europaparlamentet idag och är första namn på Miljöpartiets lista över kandidater i valet till Europaparlamentet.

15 maj 2024
Alice Bah Kuhnke (MP)
Alice Bah Kuhnke (MP) Foto: Pressbild (Fredrik Hjerling)

1. Vilka frågor tänker du främst driva i EU?

Jag tänker kämpa varje dag för en rättvis klimatomställning där ingen lämnas bakom. En omställning där utsläpparna får betala och där skogsägare och jordbrukare får ekonomiskt stöd att göra rätt för både klimatet och den biologiska mångfalden. En omställning där gräddfiler för de rika i klimatomställningen tas bort samtidigt som Europas fattigaste hushåll stöttas extra.

2. Vad är viktigt för att stärka företagens konkurrenskraft i Europa?

Vi måste stötta och driva på den gröna industrialiseringsvågen som sveper genom Europa. För att göra det måste vi utvidga klimattullarna, som gynnar företag som tar klimatansvar, öka självförsörjningsgraden för kritiska råmaterial, till exempel genom ökade krav på återvinning och genom att gynna, inte stoppa, arbetskraftsinvandring till EU.

3. Många svenskar har låg kunskap om EU och EU:s betydelse för svensk lagstiftning – varför är det så och hur kan politiken ändra på det?

Det här funderar jag mycket på, och det är uppseendeväckande hur lite vi pratar om EU. Det är lite som att Sverige fortfarande ”tittar på” istället för att ta steget fullt ut och vara en del av EU-samarbetet.

Det är uppseendeväckande hur lite vi pratar om EU.

Jag tänker att vi politiker har ett ansvar i att göra det tydligt hur EU-nivån påverkar oss alla, men vi behöver också bli fler som förstår vikten av att agera tidigt när EU startar en lagstiftningsprocess – inte komma in i matchen många år senare, när lagen redan är antagen och ska implementeras.

Det är också helt avgörande med en stark press, fria oberoende medier med muskler, som kan både granska och uppmärksamma det som jag och andra politiker sysslar med på EU-nivå!