NYHET - EU

”En stärkt konkurrenskraft hänger ihop med minskade regelbördor”

Ella Kardemark är andra namn på Kristdemokraternas lista över kandidater i valet till Europaparlamentet.

15 maj 2024
Ella Kardemark (KD)
Ella Kardemark (KD) Foto: Pressbild (Kristdemokraterna)

1. Vilka frågor tänker du främst driva i EU?

Jag är idag kommunalråd i en större kommun och för mig är just det lokala perspektivet viktigt att ta med mig in i EU-arbetet. Jag känner ett särskilt engagemang för Sveriges möjlighet att fortsatt kunna bruka vår skog på det hållbara sätt vi gjort i generationer, förbättrade förutsättningar för svenskt jordbruk samt att EU behöver backa i frågor som rör vår arbetsmarknadspolitik. Arbetsmarknadspolitiken är ett område som lämpar sig dåligt för gemensamma lösningar, eftersom systemen är uppbyggda på helt olika sätt i medlemsländerna.

Arbetsmarknadspolitiken är ett område som lämpar sig dåligt för gemensamma lösningar.

2. Vad är viktigt för att stärka företagens konkurrenskraft i Europa?

Tillgången till den inre marknaden är oerhört viktig för konkurrenskraften, och detta var ju även en av grundtankarna när EU-samarbetet en gång bildades. Den inre marknaden – alltså att varor, kapital och människor ska kunna röra sig fritt inom unionen – måste värnas och utvecklas.

Därtill måste regelförenklingar för näringslivet få bättre fart. För varje ny regel som införs måste minst två tas bort. En stärkt konkurrenskraft hänger ihop med minskade regelbördor.

3. Många svenskar har låg kunskap om EU och EU:s betydelse för svensk lagstiftning – varför är det så och hur kan politiken ändra på det?

Jag tror att många uppfattar EU-politik som svårt och något som är långt borta. Men faktum är att över hälften av besluten som fattas på kommunal eller regional nivå är påverkade av EU. Jag som kandidat ska göra mitt bästa för att synliggöra hur EU-politiken faktiskt påverkar oss i vardagen, och hoppas att det bidrar till ett större engagemang för att rösta i EU-valet.