NYHET - EU

”Att delta i valutasamarbetet skulle ge Sverige inflytande”

Karin Karlsbro sitter i Europaparlamentet idag och är första namn på Liberalernas lista över kandidater i valet till Europaparlamentet.

15 maj 2024
Karin Karlsbro (L)
Foto: Pressbild (Liberalerna)

1. Vilka frågor tänker du främst driva i EU?

Liberalerna och jag arbetar för ett starkt EU som kan hantera de utmaningar och problem som kräver samarbete mellan länder.

Vi behöver ett starkt Europasamarbete för fred och vi vill därför fortsätta att jobba för att ge Ukraina allt stöd landet behöver för att försvara sig mot Rysslands fullskaliga invasion. Ukraina slåss idag inte bara för sin egen existens utan för varje lands rätt till frihet och suveränitet. Det finns bara en väg framåt och det är att Ryssland lämnar Ukraina.

Under de senaste två åren har EU agerat snabbt, enigt och kraftfullt. Omfattande ekonomiska, militära och humanitära stöd har givits. Tuffa sanktionspaket slår hårt mot Ryssland. Mycket har gjorts, men vi måste göra mer för att strypa Putins krigskassa.

Vi behöver också ett starkt EU för att hålla tempot i kampen mot klimatförändringarna och arbetet med att skydda miljön. Att värna Östersjöns hotade miljö är en av mina personliga hjärtefrågor. Läget är allvarligt och vi behöver ta strid för den hotade strömmingen och sillen i Östersjön och sätta stopp för det industrifiske som hotar fiskens framtid.

Jag vill gärna fortsätta arbeta med EU:s roll som global klimataktör. I mina roller i miljöutskottet och handelsutskottet har jag bland annat varit ansvarig för EU:s nya klimattullar, lagstiftning mot global avskogning och arbetat för att göra handelspolitiken mer hållbar med ansvar för både människor och miljö.

2. Vad är viktigt för att stärka företagens konkurrenskraft i Europa?

Europas konkurrenskraft och ekonomiska utveckling är grunden för ett starkt EU.  Vi vill stärka den inre marknaden.

Liberalerna vill att Sverige byter ut kronan mot euron. Att delta i valutasamarbetet skulle ge Sverige inflytande och en plats vid bordet när viktiga beslut fattats och det skulle vara positivt för svenska företags konkurrens med omvärlden.

Europas konkurrenskraft och ekonomiska utveckling är grunden för ett starkt EU.

Europas företag ska inte behöva tampas med 27 olika regelverk för att konkurrera på EU:s inre marknad. Europas företag ska inte drabbas av orimliga och onödiga detaljregleringar som försvagar konkurrenskraften och ökar den administrativa bördan. 

Den gröna omställningen är inte bara nödvändig för att möta klimatkrisen, utan utgör också en rejäl möjlighet för Europas företag. EU:s klimatgiv sätter långsiktiga och tydliga regler, vilket näringslivet efterlyser.

3. Många svenskar har låg kunskap om EU och EU:s betydelse för svensk lagstiftning – varför är det så och hur kan politiken ändra på det?

För många kan nog EU och Europasamarbetet upplevas som någonting som sker någon annanstans och inte påverkar en själv och det egna livet. Egentligen är det tvärtom. Tack vare EU-samarbete kunde vi under pandemin tillsammans se till att få fram ett säkert vaccin till alla och utan EU hade många svenska företag haft betydligt sämre möjligheter att utvecklas. EU ger oss möjligheter att resa, plugga och arbeta i hela unionen och numera kan vi både ringa och surfa utomlands utan att behöva betala mer.

Nu inför valet till Europaparlamentet står EU mer i centrum för debatt och mediebevakning. Det är ett viktigt tillfälle att lyfta EU:s betydelse för Sverige och enskilda individer och företag. Samtidigt pekar undersökningar på att svenskarnas förtroende för EU är rekordstort.

I en tid av krig och kris tror jag att intresset kring EU kan öka och medvetenheten om att man i valet påverkar Europas politiska inriktning blir tydligare. Sen hade jag önskat att fler partiet ville ta tillfället i akt och debattera Sveriges roll i EU, exempelvis när det gäller euron. Men alla partier duckar i den frågan, vilket jag tycker är ett problem.