NYHET - SVENSK SKOGSVALIDERING

”Valideringen visar var på utvecklingskurvan du ligger just nu”

Skogsmaskinföraren Moa Ekelund har validerats två gånger. En gång när hon sökte och fick jobbet på Stora Enso och en gång efter det att hon börjat arbeta. Det var nervöst tycker hon, framför allt första gången. Men det har gått bra, och hon ser validering som ett bra sätt att se var på utvecklingskurvan man befinner sig.

10 maj 2023
Moa Ekelund
Foto: Pivat

När Moa Ekelund började skogsinriktningen på Södra Vikens naturbruksgymnasium utanför Sunne hade hon ingen erfarenhet av skogsarbete och hade aldrig sett en skogsmaskin eller kört motorsåg.

– I början tyckte jag inte att det gick så bra, men jag nötte på och lärarna sa att jag gjorde framsteg. Plötsligt en dag kände jag själv att saker började sitta och då blev jag helt fast.

När det återstod knappt två månader av gymnasieutbildningen tipsade en lärare om att Stora Enso sökte folk, och Moa sökte direkt. Hon var på intervju och fick veta att hon skulle få genomgå Svensk skogsvaliderings prov.

– Det var först ett digitalt teoriprov och sedan ett simulatortest som jag gjorde på skolan. Även om vi hade simulator på skolan hade jag inte kört den så mycket. Jag nötte extra några dagar innan men var nervös och osäker på hur det skulle gå.

Provet tog två timmar och innebar att köra två lass i simulatorn. Moa hade 75 procent rätt på provet, ett resultat hon var nöjd med. Dessutom fick hon återkoppling på de olika stegen i provet.

– Det var mycket som stod på spel så det var många känslor, det var verkligen det här jobbet jag ville ha. Jag blev väldigt glad när jag fick besked att jag skulle få börja efter sommaren.

Testlag i pilotprojekt

I augusti har hon arbetat i ett år på Stora Enso med slutavverkning i ett nystartat arbetslag på fyra personer med fasta roller: två chaufförer på skördare och två chaufförer på skotare.

– Vi har varit testlag i ett pilotprojekt som handlar om att folk som vill jobba i skogen men kanske inte har någon erfarenhet från skogsarbete ska kunna bli anställda i ett utbildningslag och få lära sig av erfarna maskinförare. Tanken är att validering ska ingå som en del.

Moa fick själv möjlighet att validera sig igen efter tre månaders anställning. Den här gången blev resultatet 83 procent rätt.

– Det var inte lika nervöst, men spännande att se om jag hade utvecklats. Även om det var en förbättring känner att jag kan bättre! Valideringen är bra på så sätt att den ger ett konkret svar, annars är det svårt att själv se hur mycket man har utvecklats.

Nu rullar jobbet på, Moa tycker att hon har mycket kvar att lära men säger att det gäller att inte slå sig till ro utan hela tiden våga och testa nytt.

Det är kul att det alltid finns mer att lära.

– Min chef Mikael S Karlsson tror på oss och det är roligt att höra. Det är kul att det alltid finns mer att lära. Jag blir väldigt fokuserad när jag vill något, jag ger inte upp. Jag vill bli bäst!

Har du något tips till andra som ska validera sig?

– Bara gör det! Tro på dig och gör som du vill ha det och tänk inte så mycket på hur du tror att andra vill ha det. Man gör saker olika och det finns inte alltid något rätt och fel. Valideringen är till för att se var på utvecklingskurvan du ligger just nu.