REPORTAGE - GRÖNA NÄRINGAR

”Tack vare AI kan vi odla snabbare”

I ett läge med lågkonjunktur och skenande elpriser storsatsade Kabbarps Trädgård på flera gröna men kostsamma investeringar, bland annat AI-övervakning av växterna. Enligt vd Peter Säll var det en nödvändighet för att företaget ska finnas kvar, och möjligt tack vare starka ägare.

27 december 2023
Peter Säll, vd Kabbarps Trädgård.
Peter Säll, vd Kabbarps Trädgård. Foto: Ola Torkelsson

Handelsträdgården i skånska Staffanstorp har funnits i nästan 40 år. För ett tiotal år sedan, när konkurrensen från Nederländerna ökade, gick den förre ägaren över till att odla sallader och kryddor. En fördel med den typen av växter är att kulturen, tiden från sådd till färdig planta, är relativt kort, i snitt sju till åtta veckor.

Under 2020 fick handelsträdgården nya ägare. Man har fortsatt att odla sallader och kryddörter i premiumsegmentet, kvalitetsplantor i större krukor med högre pris, i konkurrens med de fyra andra stora svenska krydd- och salladsodlarna. Merparten av kunderna finns i södra Sverige.

Peter Säll, vd Kabbarps Trädgård.
Peter Säll, vd Kabbarps Trädgård.

När Peter Säll våren 2022 tillträdde som vd fanns planer på en expansion. I samma veva rusade el- och gaspriserna och insikten växte om att en lågkonjunktur närmade sig. Snabbt beslutade sig ägarna och ledningen för att gasa rejält.

– Det togs ett historiskt beslut att satsa väldigt mycket pengar för att vi över huvud taget skulle finnas kvar. Nu är vi extremt rustade inför lågkonjunkturen eftersom vi har sänkt våra fasta kostnader. Vi har också ett grönt tänk i alla våra investeringar. Vi vill bli bättre och klimatsmartare, säger Peter Säll.

På ett år har företaget gjort flera stora hållbara investeringar. En av de mest spektakulära är AI-projektet där man har tagit hjälp av start up-bolaget Ecobloom för att övervaka och effektivisera odlingen.

– AI är dyrt så vi har börjat i det lilla formatet. Tanken är att det ska vara självbetalande, och vår uppfattning är att vi redan nu tjänar igen kostnaderna. Med hjälp av AI kan vi odla snabbare, få ner svinnet och förbättra marginalerna.

AI-verktyget delar upp det stora växthuset i olika mikroklimat, jordens fuktnivå kan skilja mellan sol- och norrsidan i ett växthus. Kameror och luftnoder mäter temperatur och fukt och har enligt Peter Säll ”stenkoll på varje kruka”.

Det mänskliga ögat ser när en planta vissnar men AI ligger steget före och kan upptäcka redan när en planta är stressad. Verktyget signalerar också när sallader och kryddörter kan gå till försäljning. På så sätt kan odlingstiden kortas. Peter Säll betonar att AI-verktyget är ett komplement, det har inte ersatt personal.

­Vi uppskattar att AI kommer att generera omkring 20 procents förbättring per år.

– Vi använder AI för att bli en bättre odlare och för att ge kunden en bättre slutprodukt. ­Vi uppskattar att AI kommer att generera omkring 20 procents förbättring per år.

Solpark, pellets och slutet vattensystem

Uppvärmningen och elen är, förutom personalen, de största kostnaderna för en handelsträdgård med året runt-verksamhet, och höga elpriser har lett till att många odlare tvingats dra ned till ett minimum.

För att minska energikonsumtionen har Kabbarps Trädgård det gångna året bland annat bytt till LED-belysning. Den största investeringen för att minska energikostnaden är en solpark som levererar 470 000 kWh per år. Det täcker en tredjedel av företagets energibehov. Investeringen är långsiktig, solpanelerna beräknas ha en livslängd på 30 år.

– Under 2023 har priset på el nästan halverats jämfört med 2022 men är betydligt högre än åren innan. Lågkonjunkturen bidrar faktiskt till att hålla nere priser då konsumtionen över lag går ner, men de långsiktiga problemen kvarstår dock. Energi kommer att vara en bristvara i många år innan Sverige får till en utbyggnad, säger Peter Säll.

Ytterligare ett steg i företagets hållbara omställning är bytet från gas- till pelletspanna, det vill säga förnybar energi. Kabbarps Trädgård har också ingått ett samarbete med Svenska kraftnät och Vattenfall. Det innebär att företaget går med på att eltillförseln kan stängas ner om det finns risk för blackout i södra Sverige. Svenska kraftnät har hjälpt till att bygga om i elsystemet. Nu kan en elgenerator starta och driva skruven till pelletspannan som inte får stanna.

– Det har varit komplicerat och har tagit nio månader. Vi får betalt för att vara med men vi bidrar också på det här sättet till samhällsnyttan, säger Peter Säll.

Handelsträdgården har under det gångna året också byggt om vattensystemet. I stället för att spillvattnet går ut i avloppet tas 70–80 procent av vattnet nu tillvara i ett slutet system.

De egna investeringarna i AI-projektet, pelletspannan, LED-belysningen och ombyggnaden av vattensystemet har legat på över 10 miljoner kronor. Svensk odlarförening har också hjälpt företaget med bidrag.

– Det gångna året har varit både inspirerande och otroligt stressigt. Men vi är väldigt trygga med de investeringar vi har gjort. 2024 blir det inga stora investeringar. Då ska vi ta ett steg tillbaka och se utväxlingen, säger Peter Säll.

Efter en dipp i försäljningen i början av 2023 har nu kunderna hittat tillbaka till företagets produkter. Och innovationen fortsätter även på växtfronten. Bolaget har ett stort sortiment med närmare 40 sorter som växlar med tiden. Svartvinbärsmynta och vietnamesisk koriander heter de senaste nykomlingarna.

Kabbarps Trädgård i Staffanstorp

Odlar sallader och kryddörter. Har gjort en rad hållbara investeringar: AI-verktyg för att övervaka odlingen, solpark som tillverkar 470 000 kWh el/år, bytt från el- till LED-belysning, bytt från gasuppvärmning till pelletspanna och byggt ett slutet vattensystem.

Ägare är Anna och Daniel Bertland, som även driver Classicum som säljer växthus och trädgårdsprodukter.

Omsättning: 34 miljoner kronor 2022.