REPORTAGE - GRÖNA NÄRINGAR

Långsiktighet en självklarhet för Hageby Lantbruk

Självförsörjningsdiskussionen och en ökad efterfrågan på svenskt kött gynnar deras företag. Samtidigt finns det orosmoment. Ett är svårigheten att hitta utbildad personal. Det nya lönegolvet för anställda från länder utanför EU har skapat ytterligare en hotbild, menar lantbrukarna Mimmi Olsson och Mats Nilsson.

13 december 2023
Mimmi Olsson och Mats Nilsson driver Hageby Lantbruk tillsammans.
Mimmi Olsson och Mats Nilsson driver Hageby Lantbruk tillsammans. Foto: Sören Karlsson
Mimmi Olsson representerar den femte generationen i företaget.
Mimmi Olsson representerar den femte generationen i företaget. Foto: Sören Karlsson

Att ha en gedigen koppling till en gård på landet räcker nu för tiden inte för den som vill sköta sitt företag professionellt. Det krävs både en praktiskt och en teoretisk bakgrund.

Agronom och skogsmästare

Mimmi och Mats träffades på SLU i Ultuna utanför Uppsala. Mimmi utbildade sig till agronom. Mats valde en utbildning till skogsmästare. Men det finns ännu mer på deras meritlistor.

Mimmi arbetade som produktchef för grisfoder på Swedish Agro. Mats utbildade sig till fastighetsmäklare och jobbade länge med specialinriktning på lantbruksfastigheter. Båda hade med andra ord rejält på fötterna när de axlade ansvaret för Hageby Lantbruk.

Grisuppfödning är idag kärnan i företaget. Ett genomsnittligt år går cirka 12 500 grisar till slakt. Därtill kommer ungefär 2 000 djur som säljs levande.

– Det kallas för helintegrerad verksamhet med både suggor och slakt, förklarar Mats Nilsson.

Det är naturligtvis gigantiska mängder foder som går åt för alla dessa grisar. Det handlar om 3 000 ton korn och vete på ett år. Dessutom behövs soja, mineraler och vitaminer för att göra kosten komplett.

Arbetet kräver rätt utbildning

Hageby Lantbruk har sex medarbetare plus Mimmi och Mats. Bland de anställda finns två från Ukraina och en från Uganda som ingår i ett studentutbyte.

– Alla är välutbildade, betonar Mimmi Olsson.

De nya kraven på lönegolv för anställda som kommer från länder utanför EU har skapat en hotbild. De båda ukrainarna fick nyligen sina arbetstillstånd förlängda med två år. Regelverket för studentutbytet löper på ett halvår åt gången.

– Det gör att vi klarar de medarbetare vi för närvarande har, men vad som händer framöver vet vi inte, säger Mats Nilsson.

I debatten hör man ibland att företag som klagar på lönegolvet istället borde anställa arbetslösa svenska ungdomar.

– Vi måste ha personer med lantbruksutbildning. Utan den rätta kompetensen äventyrar vi företagets framtid. Det finns knappast några enkla arbetsmoment här hos oss, poängterar Mimmi Olsson.

Det finns knappast några enkla arbetsmoment här hos oss.

Just nu försöker Hageby Lantbruk med Arbetsförmedlingens hjälp att hitta en ny medarbetare.

– Det är väldigt svårt att få tag på personer med rätt utbildning, med rätt erfarenhet och med rätt inställning till jobbet. Det känns lite nervöst, säger Mats Nilsson.

Fler köper svenskt

Andra osäkerhetsmoment är el- och spannmålspriserna med miljonbelopp som står på spel. På plussidan finns den ökade efterfrågan på svenskt kött.

– Coronan gjorde att importen minskade. Fler och fler lagade mat hemma och köpte svenska produkter. Sedan har vi hela självförsörjningsdiskussionen. Det gynnar vårt och andra företag i branschen, menar Mimmi Olsson.

För Hageby Lantbruk är det viktigt att vara medlem i Gröna arbetsgivare.

– Inte minst när det gäller personalfrågor kan vi inte tillräckligt mycket själva. Då är det bra att ha någon att rådfråga. Det är omöjligt för ett företag att på egen hand hålla reda på alla regler och bestämmelser, säger Mats Nilsson.