Både glädjebesked och orosmoln i höstbudgeten
Regeringens budget har precis släppts. För de gröna näringarna finns det positiva inslag, bland annat är Gröna arbetsgivare positiva till det utrymme livsmedelsproduktionen får, inte minst i relation till civilförsvarets roll.
Dessutom ser Gröna arbetsgivare positivt på beskedet att utbildningsplatserna till veterinär och djursjukskötare fortsatt ska utökas, men ställer oss samtidigt frågande till om det är en enskild utökning detta år eller om fler platser tillkommer under följande år. Vidare är vi glada över att budgeten tar upp skogsbrukets positiva klimatnytta och att regeringen tydligt ställer sig bakom ett aktivt skogsbruk i Sverige.
Däremot ifrågasätter vi fortsatt starkt regeringens skrivningar om att främja behovsstyrd arbetskraftsinvandring. Gröna arbetsgivare håller med i sak men tycker det är märkligt att regeringen i praktiken frångår detta genom det höjda försörjningskravet och kommande utredning om lönegolv.
Sverige ska enligt regeringen ”vara attraktivt för kvalificerad och högkvalificerad arbetskraft, forskare och doktorander”. Behovet av högkvalificerad arbetskraft är ingenting vi säger emot, samtidigt vill vi framhålla att de gröna näringarnas behov av arbetskraft för lågkvalificerade jobb är minst lika viktiga och något som i dagsläget inte kan fyllas med arbetssökande i Sverige. Våra näringar är heller inga arbetsmarknadsåtgärder. Det är också mycket märkligt att regeringen väljer att skära ned på medel till matchningstjänster om de avser att fylla kompetensbehovet med arbetssökande inom landet.
– Jobben inom gröna näringar är ofta hårda, kunskapskrävande, och ligger många gånger avsides, dessutom är de ofta säsongsbetonade. Behovet av arbetskraftsinvandring måste i slutänden vara en fråga för företagen att avgöra och i gröna näringars fall är arbetskraftsinvandringen ofta ett verksamhetskritiskt behov, säger Lena-Liisa Tengblad, vd på Gröna arbetsgivare.