Svenskt skogsbruk är en viktig del av den svenska industrin och möjliggör vidare förädling inom trä- och pappersindustrin. Omloppstiden för skog i Sverige är ungefär 100 år, med geografiska variationer. Under omloppstiden arbetar flera yrkesgrupper i skogen. Exempel på arbetstillfällen i skogen är skogsvårdsarbete, plantering, skogsmaskinförare av skördare och skotare och virkesmätare.
Skogsbruket bidrar till en rad kringtjänster och fortsatt förädling inom industrin. På så sätt sysselsätts betydligt fler personer av skogen än som arbetar i den. Råvaran är dessutom en viktig exportprodukt för Sveriges ekonomi.
Antal sysselsatta och anställda (2021 till 2023)
Antalet sysselsatta är generellt högre i branscher som denna, med många egenföretagare eller familjeföretag. I tillägg förekommer säsongarbete som inte fullt ut fångas i statistiken. Utländsk arbetskraft som inte är folkbokförd i Sverige saknas också i statistiken.
Antalet anställda har ökat med 5 procent mellan 2021 och 2023. Samtidigt har antalet sysselsatta minskat med 2 procent.
Sysselsatta inkluderar både anställda och egenföretagare. Anställda avser personer som har en anställning hos en arbetsgivare.