Golfföreningarna möjliggör en av Sveriges största idrotter. Golf är en viktig källa till motion och gemenskap, och bidrar till arbetstillfällen i hela landet. Golfbanorna är av stor betydelse för turismnäringen och bidrar till skatteintäkter även långt utanför banorna. Exempel på arbetstillfällen inom golf är greenkeeper, banförman och banchef.

Antal sysselsatta och anställda (2021 till 2023)

Säsongsarbete under sommarhalvåret fångas inte i statistiken, vilket innebär att betydligt fler sysselsätts än vad siffrorna antyder.

Antalet anställda och antalet sysselsatta ökade med 2 procent mellan 2021 och 2023. Vid sidan av golfbanorna förekommer en rad näringslivsaktiviteter som en direkt effekt av golfen, som restaurangverksamheter i anslutning till golfbanorna. Totalt blir golfföreningarna en viktig arbetsgivare för det lokala samhället och kommunen.

Sysselsatta inkluderar både anställda och egenföretagare. Anställda avser personer som har en anställning hos en arbetsgivare.

Nyckeltal: Anställda
24 % kvinnor
Inom golfen är var fjärde anställd kvinna.
20 % under 25 år
Var femte anställd är under 25 år. Andelen unga är dock högre bland de säsongsanställda.
11 % utrikes födda
Av antalet anställda är 11 procent utrikes födda.

Företagsstruktur

Enligt Svenska Golfförbundet fanns det ungefär 450 golfklubbar i Sverige år 2024 med 560 000 medlemmar. Enligt SCB:s företagsstatistik fanns det cirka 500 företag inom drift av golf år 2024 med minst en anställd. Av dessa räknas majoriteten som småföretagare.

Antal föreningar per storleksklass (2024)

Ekonomiska nyckeltal för golf
3 miljarder kronor (drift av golfbanor nettoomsättning 2021)
Inom golfen uppgick nettoomsättningen till 3 miljarder kronor år 2021.
483 000 kronor (personalkostnad per anställd 2023)
Personalkostnaden per anställd är något högre än snittet i näringslivet.

Rörelsemarginal (2023) – procent för medianföretaget

Snabbfakta på branschnivå