Om oss
Gröna arbetsgivare är arbetsgivarorganisationen för de gröna näringarna. Vi företräder 4 000 medlemsföretag med drygt 30 000 anställda som bedriver samhällsviktig verksamhet inom lantbruk, skogsbruk, djursjukvård, trädgårdsanläggning och golf. För djursjukvården är vi även branschorganisation.
Vårt uppdrag är att stärka medlemmarnas konkurrenskraft och lönsamhet. Det gör vi genom att förhandla fram branschanpassade kollektivavtal, ge råd och stöd i arbetsgivarfrågor och föra dialog med politiker och myndigheter kring behoven i de gröna näringarna. Genom påverkansarbete och kunskap om branscherna bidrar vi till att skapa förutsättningar för våra medlemmar att fortsätta axla sin viktiga roll i vårt samhälle.
De gröna näringarna
I våra branscher möts tradition och innovation, hantverk och modern teknik. De gröna näringarna uppfyller ett spektrum av människans behov, med ansvar för djur och natur som gemensam nämnare. Företagarna i våra branscher lever ofta sina jobb – jobb som är centrala för vår livsmedelsproduktion och beredskap, för grön omställning och för vårt välmående.
Skogen, åkrarna och djuren är på många sätt sinnebilden av Sverige, och de gröna näringarna bär både vår historia och vår framtid. Här finns jobb, utvecklingsmöjligheter, omväxlande arbetsuppgifter och ny teknik.
Moderna och relevanta branscher
De gröna näringarna är intressanta och attraktiva på flera sätt:
- De är samhällsviktiga – här finns jobb som gör skillnad på riktigt
- Det är framtidsbranscher – här finns idéer, jobb och utvecklingsmöjligheter.
- De har fokus på hållbarhet – här tas initiativ som spelar stor roll för klimatomställningen.
- Här finns entreprenörskap – det krävs engagemang och innovation för att anpassa sig till naturens växlingar och en konkurrensutsatt marknad.
Organisation
Gröna arbetsgivare är en demokratisk organisation som styrs av medlemmarna. Verksamheten är uppdelad i fem sektioner och bedrivs regionalt och centralt.
Som medlem tillhör du en av följande sektioner i Gröna arbetsgivare: lantbruk, skogsbruk, trädgårdsanläggning, djursjukvård eller golf.
Medlemmarna styr
Gröna arbetsgivares verksamhet drivs decentraliserat och i nära kontakt med medlemsföretagen. Beslut fattas på stämmor och sektions- och styrelsemöten, både regionalt och centralt.
Det är medlemmarna som utser fullmäktige till sektions- och förbundsstämmorna. Val av fullmäktige sker digitalt vartannat år. När det är dags för val till fullmäktige i en sektion går information ut till berörda medlemmar, som har möjlighet att nominera både kollegor och sig själva.
I samband med sektionsstämman varje år väljs sektionsledamöter för respektive sektion. Dessa ingår normalt sett också i den förhandlingsdelegation som förhandlar fram sektionens nya kollektivavtal när en avtalsrörelse startar. Utöver sektionsmöten och stämmor förekommer även informationsmöten och kursverksamhet samt löpande kommittéarbete i till exempel lönefrågor.
Kanslisamverkan i Arbio AB
Gröna arbetsgivare samverkar med Grafiska Företagen, Skogsindustrierna och TMF, Trä- och Möbelföretagen, genom servicebolaget Arbio AB.
Vårt arbete bedrivs via två juridiska personer:
- Gröna arbetsgivare är föreningen där medlemmarna utövar sitt demokratiska inflytande. Medlemmarnas intressen tillvaratas genom bland annat påverkansarbete och information till myndigheter och politiker om medlemsföretagens betydelse och intressen. Föreningen Gröna arbetsgivare tecknar kollektivavtal.
- Arbio AB är dotterbolag till föreningen. Bolaget ger service till våra medlemsföretag, bland annat rådgivning och förhandlingsstöd, utbildning, omvärldsbevakning, nätverksbygge samt hjälp vid myndighetskontakter.
Medlem även i Svenskt Näringsliv
Som medlem i Gröna arbetsgivare är du också medlem i Svenskt Näringsliv, där Gröna arbetsgivare är en av 49 medlemsorganisationer. Förbundet utser representanter till Svenskt Näringslivs styrelse samt ombud till fullmäktige och stämma i Svenskt Näringsliv.