Yrkesprov ska öka antalet anställningsbara skogsbrukselever
Skogsbrukets yrkesnämnd, där Gröna arbetsgivare ingår, har fått medel för att ta fram yrkesprov för gymnasiets skogsinriktning. Syftet är att säkerställa en hög andel anställningsbara skogsbrukselever efter fullgjord gymnasieutbildning och underlätta för arbetsgivare i rekrytering.

En avklarad utbildning på naturbruksgymnasiets skogsbruksinriktning är i sig ingen garanti för elevens kompetens. Yrkesproven ska ge en tydligare bild av elevens kompetens och anställningsbarhet och vid godkänt yrkesprov generera någon form av intyg som visar att eleven har de kompetenser som efterfrågas av branschen. Yrkesproven är tänkta att underlätta matchning och rekrytering och ger arbetsgivaren en kartläggning av både befintlig kompetens och framtida kompetensutvecklingsbehov.
- Yrkesproven är ett viktigt steg för att säkerställa att våra elever är väl förberedda för arbetslivet inom skogsbruket. Genom att införa yrkesprov kan vi ge både elever och arbetsgivare en tydlig bild av de kompetenser som branschen kräver, säger Kristine Wiklund, expert utbildning och kompetensförsörjning på Gröna arbetsgivare.
Stiftelsen Seydlitz MP bolagen finansierar framtagandet av yrkesproven, vilka har sin grund i Svensk skogsvalidering (SSV). Yrkesproven kommer tas fram utifrån de nuvarande valideringsproven som används inom skogsbruket idag, men behöver anpassas för att kunna kopplas till de olika kurserna i utbildningen och möta elevernas lärandeprocess. De ska ge en tydlig målbild och mätbara faktorer för både elever och lärare att kunna arbeta med redan i årskurs 1. Det möjliggör också för läraren att studieanpassa alternativt individanpassa utbildningen beroende på provresultat. Yrkesprovet för skogsmaskinförare kommer att tas fram först och sedan yrkesprovet för arbete inom skogsvård.
Ett förberedande arbete har gjorts under 2023 och 2024. Naturbruksgymnasierna i Svenljunga, Sunne och Älvdalen har tillsammans med en arbetsgrupp testat och utvärderat svensk skogsvalidering. Det har även framkommit i projektet att sättet att utbilda på också skiljer sig inom och mellan skolorna vilket resulterar i varierande kvalitet och resultat. Det finns därför ett behov av att skapa ett koncept för skolor och utbildningar som önskar en verifikation på elevernas kompetens. Ett yrkesprov kan fungera som en värdemätare och ett verktyg för ständiga förbättringar vad gäller elevernas förmågor, kompetens och kunskap. I projektet kommer även ett forum skapas för utveckling och förbättring mellan skolor och mellan skolor och branschen.
Hans Stenberg, vd på Vericate, kommer ansvara för att ta fram yrkesproven.
- Vi ser fram emot att bidra till detta initiativ genom att utveckla en plattform som möjliggör en rättvis och effektiv bedömning av elevernas kompetenser. Det kommer att vara till stor nytta för både skolor och arbetsgivare inom skogsbruket.
Yrkesprovet för skogsmaskinförare väntas vara klart tidigast 2026.
Om Svensk skogsvalidering
Svensk skogsvalidering – SSV är sedan 2017 en partsgemensam branschvalidering som Gröna arbetsgivare och GS-facket står bakom. Valideringsverktyget är granskat och förankrat hos erfarna företrädare för branschen och ägs av Skogsbrukets yrkesnämnd. Syftet är att förbättra och säkerställa kompetensen inom skogsbruket.