I en turbulent ekonomisk tid har Gröna arbetsgivare och Seko växlat krav inför avtalsförhandlingarna för svensk djursjukvård och sällskapsdjursverksamhet. Den pågående lågkonjunkturen påverkar svensk djursjukvård kraftigt och 37 procent av företagen upplever en lägre efterfrågan.
– Lägre efterfrågan och varsel inom branschen är tydliga signaler på att lågkonjunkturen biter sig fast. Det är därför extra viktigt i kommande förhandlingar att träffa avtal som tar hänsyn till branschens förutsättningar och ger den flexibilitet som företagen behöver, till exempel vad gäller arbetstidsförläggning, säger Anna Vargö, förhandlingschef på Gröna arbetsgivare.
När det nya industriavtalet slöts den 31 mars varnade Gröna arbetsgivares chefsekonom Joakim Wirén för det osäkra omvärldsläget och att kostnaderna för löner, låglönesatsningar och förkortad arbetstid skulle bli kostsam för de gröna näringarna. Sedan dess har konjunkturen utsatts för både tullkaos och kraftiga börssvängningar.
– Industriavtalets avtal om arbetstidsförkortning slår särskilt hårt mot djursjukvården där det blir arbetsgivaren som ska betala för de timmar den anställde inte kan debitera kunderna. Risken är att det i slutänden blir djurägarna som kommer att drabbas av ökade kostnader, säger Lena-Liisa Tengblad, vd på Gröna arbetsgivare.
Gröna arbetsgivare har 153 medlemsföretag som driver 263 kliniker inom djursjukvård. Dessa kliniker är avgörande för hälsa och välmående för våra husdjur. Det är en högspecialiserad bransch med drygt 5000 anställda varav många i yrken som kräver legitimation. Under 2024 hade svensk djursjukvård 1,2 miljoner patientbesök. Sällskapsdjursverksamheten omfattar bland annat katthem och hunddagis.
Seko är ny avtalspart till Gröna arbetsgivare sedan den 6 december 2024 då man tog över avtalen från Kommunal för djursjukvård och sällskapsdjursverksamhet. Avtalet för djursjukvård och sällskapsdjursverksamhet löper ut den 1 juli 2025.
