Ökad risk för svagare global konjunktur efter tullhot
Det amerikanska tullhotet ökar risken för en svagare global konjunktur. Det konstaterar Joakim Wirén, chefsekonom på Gröna arbetsgivare, i senaste ekonomisvepet.

- Ökad risk för svagare global konjunktur efter de amerikanska tullhoten. Blir hoten permanenta kommer de fungera som en skatt på importerade varor till USA. De amerikanska hushållen kommer konsumera mindre och därmed sänka de ekonomiska utsikterna för landet. Som ledare för den globala ekonomin är risken stor att länder som Sverige påverkas negativt av minskad aktivitet bland de amerikanska hushållen. Minskad försäljning på en viktig marknad riskerar att leda till neddragen produktion och sämre ekonomisk utveckling på hemmaplan.
- Kostsamma löneökningar för branscher med hög personaltäthet och lägre lönestruktur. Märket för löneökningar blev 6,4 procent över 2 år, 3,4 procent 2025 och 3,0 procent 2026. För företagen innebär det en kraftig kostnadsökning samtidigt som omvärldsläget indikerar en ankommande inbromsning av svensk export. I flera av de gröna näringarna är personal en av de största kostnadsposterna. Låglönesatsningar bidrar till ytterligare kostnadsökningar för branscher med en lägre lönestruktur.
- Insatsvaror till träindustrin strukna från EU:s lista över varor som ska tullbeläggas, enligt Dagens Industri. Det handlar om två sorters träslag samt kaolin, som används vid tillverkning av papper. Undantaget skulle innebära att Sverige slipper oönskade ökade kostnader för insatsvaror som bidrar till den svenska basindustrin. Utfallet, tillika kostnadsutvecklingen i det senare tillverkningsledet är viktig för hela skogskedjan.
- Sannolikheten för räntesänkning har stärkts i och med den senaste veckans ekonomiska utveckling. Riksbanken signalerade så sent som i mitten på mars att dagens räntenivå på 2,25 procent förväntas ligga fast till 2028. Under inledningen av året var det inflationstakten som stoppade ytterligare sänkningar, en trend som inte förstärkts. Om omvärlden saktar in till följd av den globala osäkerheten och bidrar till både sänkt inflation och konsumtion kommer en sänkning av räntan bli enda alternativet. Där är vi inte ännu, men prognoserna blir snabbt utdaterade i dagens omvärld.
I ekonomisvepet sammanställer chefsekonom Joakim Wirén händelser i ekonomin som direkt eller indirekt påverkar medlemsföretagen i Gröna arbetsgivare.