NYHET - KOLLEKTIVAVTAL OCH LAGAR, SKOGSBRUK & AVTAL 2025

Löneökningstakten växlar ner, men för lite

Ett tvåårigt avtal på 6,4 procent innebär en viss nedväxling, men en lägre löneökningsnivå hade varit bättre för den svaga konjunkturen. Dock ger det stabilitet att det nu finns ett lönemärke för hela arbetsmarknaden, att frågan om arbetstidsförkortning kunnat hanteras och att skogsbruken får bättre möjligheter att hantera övertidsuttag.

1 april 2025
Anna Vargö, förhandlingschef Gröna arbetsgivare, och Lena-Liisa Tengblad, vd Gröna arbetsgivare.
Anna Vargö, förhandlingschef Gröna arbetsgivare, och Lena-Liisa Tengblad, vd Gröna arbetsgivare. Foto: Juliana Fälldin

– Även om vi lyckats växla ner löneökningstakten jämfört med förra avtalsrörelsen, är det ett högt lönemärke som kommer att vara utmanande för många branscher, däribland stora delar av de gröna näringarna som nu ska förhandla utifrån det nya industriavtalet säger, Anna Vargö förhandlingschef på Gröna arbetsgivare.

Gröna arbetsgivare chefekonom Joakim Wirén konstaterar att Sverige befinner sig i en långdragen lågkonjunktur med ett osäkert omvärldsläge där den svenska konsumtionen inte tar fart. Ökade kostnader för löner, låglönesatsningar och förkortad arbetstid kommer vara kostsamt för företagen inom de gröna näringarna. Kostnader som tyvärr både höjer produktionskostnaderna och sänker konkurrenskraften för bland annat svensk livsmedelsproduktion och skogsråvara avslutar Joakim Wirén.

– Det blev svåra förhandlingar i och med att facken baserade sina krav på en annan ekonomisk utveckling än den vi ser. Nivån vi förhandlat fram är acceptabel men kommer att vara tuff att förhålla sig till i våra kommande förhandlingar för de branscher som ligger utanför industriavtalet, säger Lena-Liisa Tengblad vd på Gröna arbetsgivare.

En annan viktig del i årets avtalsförhandlingar var parternas samsyn i frågan om arbetstidsförkortning (ATK) inte ska regleras genom lagstiftning. Arbetsgivarsidan är i grunden negativa till ATK på grund av de negativa effekter som det har på produktivitetsutveckling och kompetensförsörjning.

Gröna arbetsgivares skogssektion förhandlar som en part i industriavtalet. De nya avtalen för skogsbruket löper från och med 1 april 2025, till och med den 31 mars 2027. Våra andra kollektivavtal löper ut mellan den 30 april och den 30 juni 2025. Läs mer på vår avtalssajt.

Avtalet i korthet
  • Tvåårigt avtal
  • Sammanlagt avtalsvärde: 6,4 %
  • År ett: 3,4 %
  • År två: 3,0 %
Industrins parter

Arbetsgivarorganisationerna inom industrin: Teknikföretagen, Industriarbetsgivarna, Livsmedelsföretagen, IKEM – Innovations- och kemiarbetsgivarna, Gröna arbetsgivare, TEKO, Grafiska Företagen samt Trä- och Möbelföretagen (TMF).

Facken inom industrin: Unionen, IF Metall, Sveriges Ingenjörer, GS-facket och Livs.

Inför 2025 års avtalsförhandlingar gick Facken inom industrin ut med ett lönekrav på 4,2 procent.

Arbetsgivarna tackade till det första avtalsbudet, den 21 mars, med en avtalslängd på 3 år och ett samlat avtalsvärde på 7,7 procent. Facken inom industrin svarade nej. 

Livesändning 2 april kl.08.30-09.00

Till sändningen