EKONOMISK ANALYS - KONJUNKTUR

Lågkonjunkturen förvärras

Svensk BNP föll med 1,5 procent i februari jämfört med januari, enligt SCB. Siffrorna bekräftar inte bara att lågkonjunkturen består – utan också att den förvärras. Det konstaterar Joakim Wirén, chefsekonom på Gröna arbetsgivare, i senaste ekonomisvepet.

23 april 2025
Foto: Juliana Fälldin
  • Fortsatt dämpad utveckling i ekonomin på hemmaplan. SCB:s BNP-indikator minskade med 1,5 procent i februari, jämfört med januari. Utvecklingen var väntad, och samtidigt dyster att vi inte bara är kvar i lågkonjunkturen, utan att den också förvärras.
  • Ökade risker på nedsidan för svenska skogsprodukter. Exporten av svenska träprodukter har haft vind i ryggen. Den svaga kronan och det minskade utbudet av virke i närområdet har varit delförklaringar till framgången. Samtidigt är efterfrågan i Sverige fortsatt låg. Den pågående kombinationen av en förstärkt krona och en fortsatt svag inhemsk efterfrågan skapar ökade risker på nedsidan. Att lågkonjunkturen förlängs är därmed dåliga signaler för en pressad inhemsk marknad.
  • Kostnaderna för produktionen inom jordbruk fortsätter att öka. I februari 2025 var kostnadsutvecklingen för produktion inom jordbruk (PM-index) 3 procent högre än samma månad i fjol, enligt Jordbruksverket. De senaste månaderna har kostnaden för gödningsmedel ökat kraftigt. Görs jämförelsen i stället med februari 2022, det vill säga i samband med Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina, är kostnaden för gödningsmedel nu 27 procent lägre. Djurfoder och utsäde är däremot 28 respektive 25 procent dyrare än för tre år sedan.
  • Arbetslösheten har minskat något under de två senaste månaderna. I mars uppgick den säsongsjusterade arbetslösheten till 8,1 procent enligt SCB. Utvecklingen mellan enskilda månader är volatil och trenden är fortsatt mycket oroande. Både Regeringen och Konjunkturinstitutet tror på en arbetslöshet mellan 8 och 9 procent i slutet av 2026.
  • Inflationstakten föll tillbaka i mars. Jämfört med februari minskade KPI och KPIF med 0,5 respektive 0,7 procent. Jämfört med samma månad i fjol var KPI 0,5 procent högre och KPIF 2,3 procent högre i år. Det betyder att prisutvecklingen som hushållen möter stod still, samtidigt som kostnaderna exklusive bolåneräntor ökade mer än inflationsmålet.
Gröna arbetsgivares ekonomisvep

I ekonomisvepet sammanställer chefsekonom Joakim Wirén händelser i ekonomin som direkt eller indirekt påverkar medlemsföretagen i Gröna arbetsgivare.