EKONOMISK ANALYS - KONJUNKTUR

Lågkonjunkturen dröjer sig kvar

Enligt Konjunkturinstitutets nya prognos förväntas lågkonjunkturen fortsätta under 2026 och osäkerhetsfaktorerna är många. Det skriver Joakim Wirén, chefskonom på Gröna arbetsgivare, i senaste ekonomisvepet.

26 mars 2025
Bild på Joakim Wirén.
Foto: Juliana Fälldin
  • Lågkonjunkturen består under 2026 och osäkerhetsfaktorerna är många, enligt en ny prognos från Konjunkturinstitutet. Scenariot är en svag utveckling under det första halvåret 2025, där ekonomin når sin fulla potential först i slutet av 2026. I KI:s scenario blir det tullar från USA på i genomsnitt 10 procent på all import som inte redan är tullbelagd.
  • Hushållens syn på sin egen ekonomi fortsatte nedåt för tredje månaden i rad, enligt Barometerindikatorn från Konjunkturinstitutet. Nivån på 88,7 indikerar ett mycket svagt stämningsläge, trots ett förbättrat plånboksläge under det senaste året. För hushållsnära företag inom djursjukvård och trädgårdstjänster innebär det en fortsatt förskjutning framåt av tjänstekonsumtion som i vissa fall prioriterats ned när de fasta kostnaderna ökat.
  • Riksbanken lämnade styrräntan oförändrad på 2,25 procent. Beslutet var väntat givet den senaste månadens inflationsutveckling. Det är möjligt, men mindre troligt, att det blir en sänkning till under året, givet att inflationsuppgången var tillfällig. I Riksbankens egen prognos ligger nuvarande räntebana på 2,25 procent till 2028. Samtidigt noterades i veckan den svenska 10-åriga statsobligation på 2,68, vilket är den högsta nivån sedan november 2023. Kostnaden för långsiktiga investeringar har därmed börjat stiga.
  • Kronan har stärkts märkbart under inledningen av 2025. Sedan början av januari har kronan stärkts med drygt 10 procent mot dollarn. En stärkt krona är positivt för företag som importerar komponenter och säljer på den inhemska marknaden. Högre avtalade växelkurser är å andra sidan en generell nackdel för exporterande företag.
  • Fortsatt mer betalt för jordbruk- och skogsbruksprodukter. Producentpriserna fortsatte att öka i februari enligt SCB, en trend som för skogen varat sedan 2021 och för lantbruket sedan förra sommaren. Viktigt att lägga till är att utgående prisökning inte säger något om kostnadsbilden i produktionen. För hela näringslivet ökade producentpriserna med 3,4 procent i februari i år, jämfört med samma månad 2024.
Gröna arbetsgivares ekonomisvep

I ekonomisvepet sammanställer chefsekonom Joakim Wirén händelser i ekonomin som direkt eller indirekt påverkar medlemsföretagen i Gröna arbetsgivare.