Förra året var det stora valåret – mer än hälften av jordens befolkning röstade. Resultatet blev mer populism och nationalism – Donald Trump och hans tullar är ett exempel, som just nu skakar om hela världsekonomin. I det här läget behöver vi stå upp och försvara vårt välfärdssystem och det globala samarbetet, sa Alexandra Stråberg, chefsekonom på Länsförsäkringar, när hon talade på temat ”En delad värld – ekonomin, Trump och globala trender” på Gröna arbetsgivares Framtidsdag.
Hur hamnade vi här? frågade sig Alexandra Stråberg, och backade till början av seklet för att söka svar på frågan. Då blev Kina medlem i WTO och en globaliseringsperiod inleddes. Den innebar bland annat att billiga varor från Kina konkurrerade ut varor i andra länder och många, inte minst i USA, förlorade sina jobb. Det öppnade i sin tur vägen för populistiska politiker med löften om att ge tillbaka folk jobben.
– Covidpandemin spädde sedan på bilden av att allt utanför det egna landets gränser är farligt och att vi klarar oss bättre själva, vilket passade populister som Donald Trump väl, fortsatte hon.
Idag har handelspolitiken i världen har tagit en helt ny riktning, vi har gått från globalism till nationalism, från internationalism till protektionism. Kina har inte blivit mer demokratiskt och USA har intagit en ny roll.
– Jobbet som global sheriff är ledigt. Tidigare var USA den självklara maktfaktorn och stod för stabilitet. Nu är stolen tom och frågan är vem som ska ta den platsen. Det råder en global recession som får både geopolitiska, geoekonomiska och säkerhetspolitiska effekter.
Stå upp för det globala samarbetet
Med tullar, deporteringar, avregleringar och skattesänkningar som verktyg vill Trump skydda nationella intressen och företag. Men på lång sikt är det usel ekonomisk politik, menar Alexandra Stråberg. Den får förstås även stora konsekvenser för både EU och Sverige – men trots att man redan ser sättningar i tillväxten, har hon förtroende för Europa.
Vi är rika, vi är många länder, och kan vi komma överens är vi starka – det är därför Trump ogillar oss.
– Vi är rika, vi är många länder, och kan vi komma överens är vi starka – det är därför Trump ogillar oss.
Oavsett vad som sker i Vita huset fortgår utvecklingen, framhöll Alexandra och pekade ut teknologi, klimat, demografi och urbanisering som stora frågor framöver. Förändringar ställer nya krav på sådant som vård, pensionssystem och skatteuttag, påpekade hon.
– Det är viktigt att vi inte sluter oss utan jobbar för det globala samarbetet. Vi behöver stärka, utbilda, utveckla och bygga upp – den teknologiska kompetensen, finans- och penningpolitiken, våra lager av mat, energi och läkemedel – så att vi blir mer trygga i att vi klarar oss. Våra grundlagar och vårt välfärdssystem är fantastiska saker som vi inte kan ta för givna, utan som vi behöver stå upp och kämpa för!