Det gäller när du anställer minderåriga
Inom de gröna näringarna finns många jobb som passar ungdomar, och vägen in i branscherna går ofta via sommarjobb och praktik. För dig som arbetsgivare är det viktigt att ha koll på de särskilda regler som gäller när du anställer minderåriga.

Att få jobba utomhus och med de varierade arbetsuppgifter som de gröna näringarna erbjuder kan locka unga, inte minst på sommaren. För att sommarjobbet eller praktiken ska bli en positiv och säker upplevelse krävs det att du som arbetsgivare gör en riskbedömning och läser på om vilka regler som gäller för minderårig i arbete eller praktik.
Kraven är inget som bör avskräcka arbetsgivare från att ge unga chansen att jobba inom de gröna näringarna, tycker Gröna arbetsgivares arbetsmiljöexpert Camilla Backlund:
– Det finns mycket som ungdomar kan göra, och vi vill ju att de ska få upptäcka våra roliga och omväxlande branscher. Det är också viktigt för näringarnas framtid att vi attraherar unga, säger hon.
Två kategorier minderåriga
För medarbetare under 18 år finns särskilda regler kring vilka arbetsuppgifter de får utföra och vilka tider de får arbeta. Reglerna skiljer sig också åt beroende på om medarbetaren är 13–16 år eller 16–18 år.
– Riskbedömningen är a och o. Utgå både från ålder och individens mognadsgrad när du väljer vilka arbetsmoment som kan vara aktuella. Utse en handledare och informera skyddsombudet på arbetsplatsen, uppmanar Camilla Backlund.
Riskbedömningen är a och o.
Minderåriga får inte utföra fysiskt tungt eller repetitivt arbete. De får inte heller arbeta med farliga djur, och vissa moment är direkt förbjudna, som att arbeta med maskiner där de kan komma åt farliga delar eller i miljöer som kräver andningsskydd. Principen är att det ska vara liten risk att skada sig om man gör fel. Handlar det om en 13–16-åring behöver även vårdnadshavare informeras och godkänna arbetet.
– När ungdomarna väl är på plats är en bra introduktion jätteviktigt. De måste veta exakt vad de ska göra och vad de inte får göra eller var de inte får vara. Och de måste veta vem de ska fråga när de är osäkra på något. Som arbetsgivare måste du sedan kontinuerligt följa upp hur allt fungerar, säger Camilla Backlund.
Är du som arbetsgivare osäker kring vad som gäller för minderåriga just ute hos er så finns även Gröna arbetsgivares arbetsmiljöutvecklare att ta hjälp av. Som en medlemsförmån ingår två timmar kostnadsfri rådgivning ute på plats.
– Det är en bra åtgärd för att känna sig trygg i sin arbetsgivarroll, tipsar Camilla Backlund.