”För det första måste vi ta kampen mot arbetslivskriminaliteten”
Johan Danielsson är andra namn på Socialdemokraternas lista över kandidater i valet till Europaparlamentet.
1. Vilka frågor tänker du främst driva i EU?
Det är framförallt tre frågor. För det första måste vi ta kampen mot arbetslivskriminaliteten. EU-samarbetet måste användas för att göra det svårare att fuska, dumpa villkor och utnyttja människor.
Det andra är att vi måste ta tag i frågan om hur vi skapar och garanterar billig el och gröna jobb för att klimatomställningen ska bli bra för alla.
Det tredje och sista är att EU måste vara en motkraft mot de som försöker splittra oss. Det handlar om att stå upp för demokrati och grundläggande rättigheter, där ingår självklart att stötta Ukraina i kriget mot Ryssland.
2. Vad är viktigt för att stärka företagens konkurrenskraft i Europa?
Det är såklart viktigt att ta tillvara de möjligheter som ligger i den nyindustrialisering som nu pågår i Sverige som ett led i klimatomställningen. Då är tillgången till billig fossilfri energi en viktig grundförutsättning. Liksom investeringar och infrastruktursatsningar, som borde få större utrymme i EU:s budget.
Välutbildad arbetskraft och rätt till omställning är också viktigt. Och på det temat ska vi inte glömma att vår arbetsmarknadsmodell, som levererat goda villkor både för företag och arbetstagare, är en bidragande orsak till svenska företags konkurrenskraft. Den måste kunna stå stark även i fortsättningen.
Välutbildad arbetskraft och rätt till omställning är också viktigt.
3. Många svenskar har låg kunskap om EU och EU:s betydelse för svensk lagstiftning – varför är det så och hur kan politiken ändra på det?
Många, inte minst i arbetaryrken, uppfattar att EU är svårt och krångligt. Det kan det såklart vara, men det viktiga är inte att förstå en lagstiftningsprocess i detalj, utan att EU-samarbetet handlar om hur vi har det på jobbet, i vår vardag. Vi politiker måste bli bättre på att visa hur EU gör skillnad för vanligt folk.
Alla vet att det är skillnad på vilket parti som sitter i regeringen i Sverige, samma sak gäller i EU. Och valet i juni står mellan auktoritära och högerpopulistiska krafter som vill splittra Europa och oss som är övertygade om att sammanhållning är viktigare än någonsin.