Nya regler för arbetskraftsinvandring
Den 15 februari 2024 presenterade Utredningen om en behovsprövad arbetskraftsinvandring förslag till nya regler för arbetskraftsinvandrare från tredje land, alltså länder utanför EU. Regeringens mål med utredningen har varit att skärpa villkoren för arbetskraftsinvandring och samtidigt skifta fokus i arbetskraftsinvandringen till en mer högkvalificerad arbetskraft.
Förslaget (betänkandet) heter Nya regler för arbetskraftsinvandring m.m. (SOU 2024:15). Utredningens uppdrag omfattar flera olika frågor på arbetskraftsinvandringsområdet och är ett led i regeringens ambition i att strukturera om invandringen till Sverige.
Utredningen föreslår att de nya reglerna ska träda i kraft den 1 juni 2025 (men det beror på när regeringen väljer att lägga fram sin proposition).
Än så länge gäller fortfarande de regler som infördes i november 2023 med ett försörjningskrav om 80 procent av medianlön.
Utredningens huvudsakliga förslag
- Nytt lönekrav vid rekrytering från tredje land
Utredningens förslag innebär att det kommer att införas ett lönekrav vid rekrytering av tredjelandsmedborgare, det vill säga medborgare utanför EU/EES, som är i nivå med gällande medianlön i Sverige. I dagsläget är medianlönen 35 600 kronor. Detta ska vara den grundlön som gäller och det finns inte möjlighet att räkna in sådant som exempelvis övertid eller ackord. Det ska heller inte gå att jobba deltid.
Detta är ett led i regeringens ambition om att främja mer högkvalificerad arbetskraft.
- Förlängt säsongsanställningsdirektiv
Utredningen föreslår att säsongsanställningsdirektivet ska förlängas från dagens 6 månader till 9 månader inom en 12-månadersperiod. De som är i Sverige och arbetar på denna tillståndsgrund omfattas inte av det föreslagna lönekravet. Denna förlängning är något Gröna arbetsgivare har jobbat hårt för och som vi välkomnar.
- Avskaffat spårbyte
Utredningen föreslår att systemet med så kallat spårbyte avskaffas. Spårbyte är i dagsläget en möjlighet att ansöka om ett uppehållstillstånd för arbete och arbetstillstånd inifrån landet efter ett slutligt avslagsbeslut på asylansökan.
- Undantag och permanenta exkluderingar
Utredningen föreslår ett system för undantag från medianlönekravet som innebär att Arbetsförmedlingen får i uppdrag att förse Migrationsverket med en lista på bristyrken i landet. Denna lista ska uppdateras årligen och skickas vidare till regeringen som ska ta beslut om vilka yrken det ska betraktas råda brist inom och som därmed undantas från lönekravet.
Migrationsverket får också i uppdrag att sammanställa en lista på yrken där det förekommer omfattande missbruk av arbetskraftsinvandring. Denna sammanställning ska utgöra grund för att kunna utesluta yrkeskategorier helt från möjligheten att få beviljade arbetstillstånd.
Gröna arbetsgivares invändningar mot förslaget
Gröna arbetsgivare har skickat in ett remissvar till betänkandet där vi redogör för våra synpunkter och invändningar mot utredningens förslag. Några av punkterna i vårt remissvar är de här:
- En politiskt beslutad lönenivå utgör ett tydligt ingrepp i den svenska lönebildningsmodellen.
- Utredningen uppmärksammar inte det faktiska behovet av arbetskraft för att förbättra svenska företags möjlighet att vara konkurrenskraftiga.
- En höjning av inkomstnivån är inte ändamålsenlig för att motverka arbetslivskriminalitet.
- Vi förordar ett särskilt undantag från lönekravet för gröna näringar som helhet.
- Vi välkomnar förslaget om att utöka tillståndstiden för säsongsanställda.

Som medlem får du ta del av medlemsexklusivt innehåll
- Vi ger dig ett effektivt stöd som chef. Tillsammans bygger vi din kunskap.
- Ta del av branschanpassade kollektivavtal som underlättar vardagen.
Problem med inloggningen? Mejla oss på medlemsregistret@grona.org.
Problem med inloggningen? Mejla oss på medlemsregistret@grona.org.
Problem med inloggningen? Mejla oss på medlemsregistret@grona.org.
Ett webbkonto har nu skapats och ett aktiveringsmail har skickats till angivien e-postadress.
Klicka på länken för att aktivera ditt konto.
Problem med inloggningen? Mejla oss på medlemsregistret@grona.org.
Problem med inloggningen? Mejla oss på medlemsregistret@grona.org.
Problem med inloggningen? Mejla oss på medlemsregistret@grona.org.