Marknadsföringsbidrag i Gröna arbetsgivare distrikt norr

Gröna arbetsgivare erbjuder naturbruksskolorna inom vårt norra distrikt att ansöka om marknadsföringsbidrag, för att stötta deras arbete med att attrahera fler elever till naturbruksgymnasiets skogsutbildning. Här ser du hur programrådet på skolan ansöker om bidraget, samt exempel på marknadsföringsaktiviteter.

Programrådet på skolan ansöker om marknadsföringsbidraget hos Gröna arbetsgivare. De aktuella skolorna inom vårt norra distrikt är:

  • Burträsk naturbruksgymnasium
  • Dille Gård, Krokom
  • Kalix naturbruksgymnasium
  • Liljaskolan, Vännäs
  • Skedomgymnasiet, Skedom
  • Torsta naturbruksgymnasium, Krokom.

Kriterier för marknadsföringsbidrag

  • Skola och programråd ska tillsammans arbeta fram en plan för skolans marknadsföringsaktiviteter. Bidrag kan ges för marknadsföringsaktiviteter som har en direkt koppling till skogsutbildningen, och där näringslivets representanter ges möjlighet att delta.
  • Programrådet ska kontakta Gröna arbetsgivare innan marknadsföringsaktivitet är genomförd för godkännande av marknadsföringsbidraget.
  • Bidraget stödjer externa kostnader för marknadsföringsaktiviteter som bidrar till att öka intresset för skog och som inte ingår i skolans ordinarie verksamhet, exempelvis föreläsare, transporter och annonsering (dock inte personalkostnader). Storleken på marknadsföringsbidraget beslutas av Gröna arbetsgivare från fall till fall med ett maxbelopp på cirka 25 000–45 000 kronor per kalenderår, bland annat beroende på antalet skogselever på skolan.

Ansökningsprocess

  1. Programrådet och skolan har en idé om marknadsföringsaktivitet.
  2. Programrådet skriver en ansökan (i dialog med Gröna arbetsgivare). Den ska innehålla beskrivning av aktiviteten, bakgrund, planerat genomförande och uppskattad kostnad. Beslut om stöd fattas av Gröna arbetsgivare.
  3. När marknadsföringsaktiviteten är godkänd och genomförd skickar skolan en faktura på överenskommet belopp. Underlag som styrker genomförd aktivitet (fakturor, kvitton etc.) ska bifogas. Fakturan skickas antingen per mejl till:

    5560672924@pdf.inexchange.se (bifoga fakturan inklusive eventuell bilaga som pdf och endast en fakturafil per mejl)

    eller per post till:

    Arbio AB
    FE8631-5560672924
    SE-831 90 Östersund

    Tänk på att ange referens!
  4. Utbetalning av marknadsföringsbidrag sker till skolan.

Exempel på marknadsföringsaktiviteter

För att inspirera och stötta programråden har vi samlat exempel på marknadsföringsaktiviteter som ryms inom marknadsföringsbidraget.

13 goda exempel på marknadsföring
  • Filmer om yrken i skogen

    Vi har tagit fram två yrkesfilmer som skolor kan använda gratis. Här kan du se och ladda ner filmerna om skogsvårdare och arbetet som maskinförare.

  • Ta fram affischer och sätt upp på skolor

    Ett sätt att marknadsföra skolan kan vara att sätta upp affischer på högstadieskolor. Ta gärna hjälp av ett externt företag för att ta fram affischer om skogsinriktningen. Många högstadieskolor är restriktiva mot reklam på anslagstavlorna, prova därför att skicka till naturvetenskapslärare och be dem sätta upp affischerna i sina klassrum.

  • Inbjudan till praovecka

    Genomförande av en praovecka kräver mycket tid och resurser från skolan. Det är då viktigt att inbjudan till prao-veckan skapar nyfikenhet och intresse, så att många högstadieelever kommer. Ta gärna hjälp av externa proffs med att ta fram en snygg inbjudan.

  • Press- och mediebearbetning

    Passa på att skapa uppmärksamhet och publicitet kring skolan i samband med aktiviteter på skolan som har ett allmänintresse. Att arbeta med press kan vara ett effektivt sätt att sprida en positiv bild av skolan. Ta gärna hjälp av någon utifrån om ni själva inte har möjlighet att skicka pressmeddelanden och inbjudningar till medier.

    Börja med att ta fram en mejllista till de tidningar, radio- och tv-stationer som kan tänkas vilja uppmärksamma skolan, och skicka sedan inbjudningar till den listan när ni arrangerar evenemang. Listan kan ni även använda för att skicka pressmeddelanden, färdiga artiklar och/eller bilder. Journalister har inte alltid tid att komma till ett event. Förse dem därför gärna med ett textunderlag och bild.

  • Marknadsföring i sociala medier

    Många elever använder sociala medier dagligen. Genom att få eleverna att skriva positivt om skolan och vad som händer där, kan ni ge budskapet om era utbildningar stor spridning. Ett sätt kan vara att välja ut en eller några elever på skolan som ambassadörer och som skolans personal tecknar avtal med.

  • Annonsera i sociala medier

    Sociala medier är en kanal där många unga är aktiva och kommunicerar. Genom att annonsera på till exempel Instagram får du större spridning på ditt budskap till en väldigt låg kostnad.

  • Nätverksträff med studie- och yrkesvägledare och/eller lärare

    Bjud in studievägledare och/eller berörda lärare på högstadiet till en nätverksträff på skolan. Studie- och yrkesvägledare är en viktig målgrupp som kan ha inverkan på elevens val till gymnasiet. Det är därför viktigt att de är uppdaterade om utbildningarna på Naturbruksprogrammet och om arbetsmarknaden.

    Bjud på enkel mat och informera samtidigt om utbildningen, vidareutbildningar och framtidens arbetsmarknad. Det är positivt om även representanter från företagen medverkar med stöd av programrådet. Det är också positivt att bjuda in före detta elever från skolan som berättar om sin resa efter utbildningen.

  • Låna ut lokaler till högstadielärare

    Har ni redan försökt bjuda in studie- och yrkesvägledare men inte lyckats få dem att komma? Prova istället med naturkunskapslärare och/eller idrottslärare. Kan högstadielärarna ha nytta av att använda era lokaler eller marker i sina naturskapslektioner eller på friluftsdagar? Eller finns det andra ämnen som högstadieeleverna läser som kan vara lämpliga att undervisa i på er gymnasieskola?

  • Tjejdag

    Skogsbruket behöver attrahera fler tjejer. Anordna en tjejdag där tjejer på skolan, kvinnliga lärare och kvinnliga representanter från näringslivet är med. Bjud gärna in en kvinnlig kändis som har koppling till skogen eller har erfarenhet från en annan mansdominerad bransch. Tänk fritt och nytt. Kanske attraheras tjejer av andra värden i skogen än vad deras jämnåriga killkompisar gör? Det är också möjligt att anordna en temadag med fokus på mångfald i ett bredare perspektiv.

  • Prova på-dag

    Bjud in elever för att komma och prova på en dag hur det är att gå på Naturbruksgymnasiets skogsinriktning. Låt eleverna prova de olika momenten i utbildningen och få en positiv känsla av hur det skulle vara att gå på skolan.

    Det är positivt om även representanter från företagen medverkar med stöd av programrådet. Engagera också gärna gymnasieeleverna, som får berätta hur det är att gå skogsinriktningen. Kanske går det att kombinera dagen med högstadiets praovecka, friluftsdagar eller lektioner i naturämnen.

  • Bjud in en talare

    Bjud in en talare som kan användas som ett dragplåster för att locka folk till ert event. Vem skulle kunna attrahera unga människor att komma till exempel på ert öppna hus? Ibland behövs en extraordinär aktivitet för att skapa nyfikenhet och intresse.

  • Ta med en simulator

    Simulatorer är uppskattade att ta med exempelvis i en monter på en mässa för att visa vad ett arbete i skogen kan handla om. Eller ta om möjligt med en simulator till en högstadieskola och låt eleverna testa där.

  • Gör en egen film

    Rörlig bild kan visualisera miljöer, aktiviteter och känslor på ett sätt som text och bild inte kan. Film är även enkelt att använda i flera kanaler, som mässor, presentationer, hemsida och sociala medier.

Som medlem får du ta del av medlemsexklusivt innehåll

  • Vi ger dig ett effektivt stöd som chef. Tillsammans bygger vi din kunskap.
  • Ta del av branschanpassade kollektivavtal som underlättar vardagen.
Saknar du ett webbkonto? Registrera här
Glömt lösenord?
Felaktiga inloggningsuppgifter
Du loggas in
Logga in
Registrera webbkonto
Endast för befintliga medlemmar. Bli medlem
Angivet organisationsnummer / medlemsnummer kunde inte hittas i medlemsregistret.
Logga in
Registrera webbkonto
Kontot kunde inte skapas. Kontakta supporten. Ett konto med denna E-post finns redan registrerad. Tips: använd glömt lösenords-funktionen.
Ditt webbkonto har registrerats

Ett webbkonto har nu skapats och ett aktiveringsmail har skickats till angivien e-postadress.

Klicka på länken för att aktivera ditt konto.

Logga in
Glömt ditt lösenord?
Skriv in din e-postadress nedan så skickar vi ett nytt lösenord till din e-postadress som du sedan kan andra under mina sidor.
Lösenordet kunde inte återställas.
Logga in
Glömt lösenord?
En återställningslänk har skickats till angiven mailadress.