”Att få spänna bågen mot bra motparter är kul”
Det var en slump att Camilla Frankelius kom in på den fackliga banan, men när hon väl fått in en fot blev hon kvar. På Sveriges Ingenjörer har hon varit sedan 2008, och tycker det är en ynnest att få bidra till bra villkor för medlemmarna. Att ha goda relationer till motparterna på arbetsgivarsidan ser hon också som en stor fördel.
Camilla Frankelius har varit förhandlingschef sedan 2012, men har förhandlat i avtalsrörelser sedan 1994.
– Det har absolut skett utveckling sedan dess. Men inflationsmässigt är vi ju nu faktiskt i samma sits som vi var på 90-talet. Vi har dock lärt av historien, och där har industriavtalet varit ett fantastiskt bidrag som alla har nytta av, och som gett möjlighet till reallöneutveckling.
– Det är stimulerande att förhandla industriavtalet, och ett stort ansvar att det ska bli bra och funka i alla delar, fortsätter hon.
Camilla har en pol mag-examen och tycker att kombinationen av ämnena statskunskap, juridik och ekonomi gav en bra grund för det jobb hon har. Intresset för de ämnena var inte direkt något som kom hemifrån. Däremot fick hon tidigt insyn i både arbetsliv och samhällsfrågor genom att föräldrarna drev affär.
– Affären låg i skärgården, och det var mycket arbete och hårt slit. Jag fick tidigt hjälpa till och lära mig att ta ansvar. Där väcktes nog ett samhällsintresse också.
Under studietiden kom fackförbunden på besök till universitetet. Hon blev medlem i Akademikerförbundet SSR och var aktiv i förbundet under studietiden. Hon blev sedan ordförande för Saco studentråd och arbetade för att förbättra studenternas villkor under två år.
Gillar att vara i hetluften
Sveriges Ingenjörer har medlemmar inom alla sektorer på arbetsmarknaden. De förhandlar avtal för medlemmarna, utbildar förtroendevalda, ger råd och stöd och driver frågor som är viktiga för medlemmarna.
– Lön kommer förstås högst upp på medlemmarnas priolista, att de lönesätts efter kunskap, potential och vad de bidrar med. Arbetstid, arbetsmiljö och jämställdhet är andra frågor som är viktiga. Det är ett mansdominerat förbund, men våra medlemmar är aktiva när gäller jämställdhet. Vi jobbar mycket med att förbättra möjligheter och ta bort hinder för jämställdhet.
Av medlemmarna är det en liten andel som tillhör Gröna arbetsgivare. Camilla framhåller att de ändå är lika viktiga förhandlingsmässigt. De gröna näringarna är viktiga för samhället, tycker hon. Det gäller till exempel mat, skog och djurvård, men också forskning och utveckling.
Camilla Frankelius gillar sitt jobb. Att vara med och utveckla samhället och att bidra till förändring, är det som driver henne.
– Jag har förmånen att ha ett kul jobb. Det är roligt att ha ansvar, att kunna påverka många människor och att vara i hetluften. Jag hörde nyss några som pratade om hur få klämdagar det är i år, och då reflekterade jag över att det lätt blir fokus bara på ledighet i sådana samtal. Fler borde prata om hur det kunde bli roligare att jobba!
Förutsättningar för årets avtalsrörelse är speciella, tror du att det kommer att påverka förhandlingarna?
– Ja, det har redan påverkat. Energi och räntor är en tung belastning för alla i samhället, det är en ny tillvaro, och förändringen kom väldigt snabbt. Vi har lagt fram yrkanden på en nivå som vi menar skulle stabilisera läget. Det finns medlemmar som tycker det är för lågt, som vill att vi ska matcha inflationsnivån. Vi tror inte det är vettigt, och det är viktigt att vi bär det ansvaret.
En bra förhandlare måste kunna lyssna, ha tålamod, och vara påläst och saklig, tycker Camilla. Man behöver kunna förklara och ställa frågor för att undvika missförstånd.
– Det är viktigt att respektera både sina med- och motparter, man måste ha förståelse för att alla jobbar för sina medlemmar. Det är viktigt att hitta fördelar för båda parter. Det är också bra att vi parter lär känna varandra, så att man kan lyfta luren eller sätta sig på tu man hand och reda ut saker.
Hon gör sitt bästa för att själv vara en bra förhandlare, och att hon gillar förhandlingar är tydligt.
– Att få spänna bågen mot bra motparter är kul!
Född och uppvuxen i Östergötland – Linköping, östgötska skärgården och i Norrköping. Pol.mag. Sedan 2008 på Sveriges Ingenjörer. Förhandlingschef sedan 2012 för avdelningen Förhandling, där drygt 60 av organisationens 170 anställda arbetar. Innan dess ombudsman och senare biträdande förbundsdirektör inom Sveriges Farmaceuter. Dessförinnan på Saco studentråd.
Gift, har två barn och hunden Freja, en cavalier king charles (”hela familjens lilla baby”).
Gillar att åka skidor, vara på och fixa på landstället och syr gärna om tid finns. Läser helst deckare.
Sveriges Ingenjörer är en av Gröna arbetsgivares fackliga motparter och ingår tillsammans med GS-facket och Unionen som part i industriavtalet, som är först ut att förhandlas om i den avtalsrörelse som nu är inledd.